От х:

Днес в x:

С „Почетен гражданин на Смолян“ удостоиха проф. Ружко Челебиев и Георги Милушев

Изображение 1 от 2
    На сесия на Общинския съвет в Смолян днес кметът на Николай Мелемов тържествено връчи отличията „Почетен гражданин на Смолян“ на проф. Ружко Челебиев и Георги Милушев. В присъствието на близки и приятели, двамата получиха най-високите отличия с аплодисменти и ставане на крака. Заедно със званието двамата удостоени получиха и парична награда от по 1500 лв. Професор Ружко Челебиев подари на Общинския съвет, в лицето на председателя Димитър Кацаров, икона на св. Висарион Смоленски.  
    Проф. Ружко Челебиев е известен художник – монументалист и преподавател в НХА "Николай Павлович“. Той заяви, че е безкрайно развълнуван от оказаното му признание и е благодарен на Светозар Казанджиев, който заедно с инициативен комитет са предложили кандидатурата му за почетен гражданин на Смолян. „Радвам се, че не съм забравен. Благодаря на Светозар Казанджиев и на всички, които се включиха в този инициативен комитет, както и на кмета Мелемов и не на последно място на всички членове на общинския съвет. Трогна ме, че всички присъствали са изявили съгласието си да стана почетен гражданин. Много благодаря на всички, безкрайно съм ви благодарен. Пожелавам да достигнете годините на моя колега Милушев - да ги стигнем и надминем!“, каза Челебиев.
    Ружко Челебиев е роден в гр. Смолян. Той е един от най-добрите ученици в кръжока на Петър Стайков, след това завършва Художествената гимназия "Илия Петров“ в София, приет е за студент в Художествената академия и я завършва с отличен успех. След дипломирането си се връща като преподавател в Средното художествено училище за приложни изкуства в Смолян и започва работа по няколко монументални обекта: Мозаечното пано в Младежкия дом, паното в Общинската администрация – Смолян, както и паното в атриума на сградата на Областната управа. Негови са творбите в бившия Профсъюзен дом на културата, в НАО "Рожен“, в ДСК – Смолян, в катедралния храм "Св. Висарион Смоленски“ и множество други в областта, София, Северозападна България, Япония, Гърция и др. Проф. Челебиев е и изявен преподавател. Като такъв в СХУПИ – Смолян е възпитал десетки приложници, станали по-късно негови студенти в Академията, вече известни художници. Като професор е помогнал на много кандидати от Смолян и областта да бъдат приети и завършат своето висше образование. Той е активен гражданин, живее с проблемите на нашия град и участва активно в творческия живот на Художествената галерия, на Гимназията за приложни изкуства, на Клуба на дейците на културата, се казва в докладната за награждаването му.
    Отличието „Почетен гражданин на Смолян“ бе връчено и на 96-годишния Георги Милушев. Той заяви, че е дълбоко трогнат от този факт. „Трогнат съм, че сте оценили по достойнство скромния ми принос за облика на любимия на всички Смолян. Благодаря и на читалище „Христо Ботев“, които предложиха тази номинация и тя вече е факт. Признанието и благодарността за приноса ми към града за мен са най-голямата награда в живота ми.“, каза Милушев.
    Той е роден на 17.08.1928 г. в гр. Смолян. Започва да работи още на 12-годишна възраст. Завършва основното си образование в СУ "Св. Св. Кирил и Методий“, тогава "Екзарх Стефан“, а средното в ПМГ "Васил Левски“. По-късно участва в изграждането на редица национални обекти. Главен инициатор и организатор за построяването на паметника на Христо Ботев пред читалището. През 2021 г. изгради със собствени авторски усилия и средства паметника на Васил Левски на площад "Свобода“ и след тържественото му откриване го дари на Община Смолян. През април 2024 г. отново по негова инициатива бе изграден и поставен паметник на Георги Сава Раковски пред Военен клуб Смолян, който е дарен на 101 алпийски полк“. Георги Милушев е почетен председател на Инициативния комитет за построяването на бюст паметник на арх. Петър Петров. Със собствени средства премести и сложи нови плочи в двора на църквата "Св. Георги“ в Смолян, където са създадени читалище "Христо Ботев“ и СУ "Св. Св. Кирил и Методий“. Носител на редица отличия, сред които "Златен плакет "Христо Ботев“, почетен диплом на читалище "Христо Ботев 1871“, званиeто "Достоен българин“ за 2021 г. и др.
    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини