От х:

Днес в x:

РИОСВ: ТЕЦ "Марица 3" изпуска неорганизирани емисии в МИНИМАЛНИ почти НЕЗНАЧИТЕЛНИ количества

РИОСВ - Хасково на 23 и 24.07.2024г. са извършили проверки на ТЕЦ "Марица 3" Димитровград, след сигнали за изпускане на неорганизирани емисии от сградата на котелното, подадени от димитровградчани. Инспекторите са потвърдили, че от северозападния ъгъл на сградата на котелното се изпускат неорганизирани емисии в атмосферата, но с уточнението, че те са в МИНИМАЛНИ, почти НЕЗНАЧИТЕЛНИ количества.

снимка от 24.07.2024г. 18:50ч.

снимка от 23.07.2024г. 10:15ч.

Проверката на инспекцията заключва, че всичко друго проверено в централата е наред, като в официалния си отговор не споменават дали изпускането на МИНИМАЛНИ, почти НЕЗНАЧИТЕЛНИ количества неорганизирани емисии е проблем или в разрез с комплексното разрешително на централата. Според РИОСВ - Хасково:

- Пречиствателните филтри и сероочистка - работят в нормален режим

- Отпадъчните газове се изпускат организирано от ниския комин

- Концентрациите на вредни вещества са дори по-ниски от разрешените максимални годишни стойности, но по данните на собственото измерване на ТЕЦ "Марица 3" Димитровград

-  Във въглищното стопанство не е констатирано разпрашаване

-  Единственото гориво, с което разполага централата на собствената си площадка, са въглища и биомаса

Отделно, лаборатория на изпълнителната агенция е направила изследвания на качеството на въздуха на територията на централата, но към момента данните от анализа не са готови.

В обобщение на отговора на РИОСВ - Хасково можем да заключим, че ни казват, че всичко е наред и няма място за притеснения от това, че работата на централата по някакъв начин пряко застрашава качеството на въздуха, въпреки изпусканите неорганизирани емисии, защото те били в МИНИМАЛНИ почти НЕЗНАЧИТЕЛНИ количества. Няма посочено да е правен какъвто и да е анализ на тези емисии, като дори какво е естеството им, газове, прах или пара. Ако се позовем на Комплексното разрешително на централата:

Условие 9.3. Неорганизирани емисии
Условие 9.3.1. Всички емисии на вредни вещества от инсталацията по Условие 2 да се изпускат в атмосферния въздух организирано през изпускащите устройства (
комините), описани в Условие 9.2. Като в точка 9.2 са описани единствено комин 1 и комин. При регулярна работа на централата изпускане на вредни вещества (пушеци) трябва да бъде единствено през ниския комин на централата, докато при разпалване и аварийни ситуации се позволява, да бъдат изпускани емисии и през високия комин на централата, което би трябвало да означава, че от сградата на котелното не трябва да пуши.

Ако излизащите неорганизирани емисии от котелното на централата са газове/пушеци, както изглежда, то те най-вероятно са в резултат на горенето на котела и не преминават през комин 1 на съоръжението, съответно и не се пречистват. Няма как да определим тяхното количество, но явно и инспекцията не си прави труда да установи какви и колко са. Но информацията, която получаваме от документа, издаден от РИОСВ е, че котела изгаря 64 тона въглища за един час или 1536 тона за денонощие. Колко са отпадъчните продукти и какво е количеството от вредни вещества в резултат на изгарянето на 64 тона въглища на час, можем да се опитаме само да си представим.

В деня след проверките на РИОСВ, на 25.07.2024г., централата направи аварино спиране и от сградата на котелното са били изпуснати видимо още по-големи количества неорганизирани емисии. След подаден сигнал от "Дишай, Димитровград", от институцията са извършили "веднага" проверка. От РИОСВ са констатирали, че котела е погасен поради "възникнал голям пропуск от спукана тръба, проточна част на котелната инсталация. При аварийното спиране на котела се е повишило налягането в котелната инсталация, което е предизвикало отделяне на голямо количество димни газове в продължение на около 10 минути". РИОСВ не посочват в отговора си на сигнала от къде са били изпуснати голямото количество димни газове, дали са преминали през комин 1 и през сероочистваща инсталация или са излезли неорганизирано от сградата на котелното. От инспекцията съобщават, че "Отделянето на димните газове при аварията е било за кратко време, поради което замърсяването, отчетено от единствената станция за производствен мониторинг за качество на атмосферния въздух, разположена на територията на АИС „Раковски“ с., гр. Димитровград, не показва завишаване на нормите. Отчетените средночасови стойности на фини прахови частици са в интервала от 13,99 до 14,82 μg/m3 при регламентирана норма от 350 μg/m3." АИС Раковски е нямало как да отчете завишения на показателите, защото димните газове, видно от снимката и клипа са били понесени от въздушните течение в посока север, към село Радиево, където няма станция за анализ на въздуха. Но в заключение от инспекцията заявяват, че "РИОСВ-Хасково ще предприеме административнонаказателни мерки спрямо ТЕЦ „Марица 3“ АД, Димитровград, за неспазване на условие от комплексното разрешително на дружеството", без да посочва на какво основание.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ши
    Широко затворени очи
    18 -1
    21:30, 26 юли 2024
    Тия до като не направят някоя голяма авария няма да се спрат.Ако пострада или загине някой от работниците,РИОСВ ще са съучастници.
  • 2
    Ка
    Калина
    12 0
    19:06, 27 юли 2024
    Добре че са тези аварии и Теца не работи.Ако чакаме на РИОСВ доста боклуци ще издишаме. Дано не тръгне повече.
  • 3
    Из
    Извод
    9 0
    22:32, 27 юли 2024
    Какъвто е ТЕЦА такъв е и собственикът му !
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини