От х:

Днес в x:

АДФИ е установила нарушения при 42 % от проверените обществени поръчки, но няма капацитет да провери 65 % от сигналите

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е установила нарушения при 42 % от проверените през 2023 обществени поръчки – на стойност 2,78 милиарда лева, това съобщават от „Антикорупционен фонд“ (АКФ).

„Това са поръчки, проверени предимно по искане на министъра на финансите и при възлагане от прокуратурата, които АДФИ разглежда с приоритет“, коментира адв. Деница Руканова от правния екип на АКФ.

„АДФИ приема сигнали и от физически и юридически лица, но те се разглеждат само при наличие на административен капацитет в агенцията.

Става дума за сериозно число сигнали – през миналата година това са били 65% от постъпилите в агенцията сигнали за нередни поръчки.

За съжаление АДФИ изобщо не е достигнала до това да ги проверява.

Така например, АДФИ не намира административен капацитет в над 90 % от подадените от АКФ сигнали с подробно описани нарушения. В много от случаите това води до изтичане на давността за търсене на административно-наказателна отговорност от нарушителите.

От АКФ призоваваме АДФИ да подобри приоритизирането на казусите, които да проверява, така че да защити по-ефективно обществения интерес при разходване на значителни публични средства.

Източник: ACF.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини