От х:

Днес в x:

Най-старата църква в Първомайско е бряговската

Изображение 1 от 3

    Най- старата църква в Първомайско /която не е руска/ е храм ,,Св.Атанасий" в с.Брягово. Тя е  типична Възрожденска по архитектура и време на строеж църква.

    През 30-те години на XIX век православните народи в Отоманската империя получават разрешителни за строеж на храмове след дълъг период от време. Църквата е строена на най- високото място на селото и върху насип. Тук се разгръща и строителния гений на Уста Дамен и неговите калфи. Отвън сградата не изглежда толкова голяма. Двускатен покрив скрива пространството на купола вътре. Осветена е през 1838 г. Тогава пътуващи руски мисионери подаряват богослужебни книги и месинговия полюлей. Дотук е и руското влияние.

    Роденият в Брягово /тогава Караалан/ Динко Зограф е оставил за поколенията стенописите и няколко икони, най впечатляваща е ,,Св.св.Константин и Елена". Тя е поставена в изработен също от него иконостас. Историята на църквата и селото може да научите при посещение на храма. За целта вдясно на входа има оставен телефон за контакт.

    Сградите на църквата "Св. Атанасий" и училището в село Брягово са със забележителна история и архитектура. Те все по-често привличат туристи в това китно селце. 

    Parvomai.NET

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини