От х:

Днес в x:

Българското кемпер общество: Служебното регионално министерство прави опит да забрани къмпирането

Служебното Министерство на регионалното развитие и благоустройство прави пореден опит за връщане на стара версия на наредба към Закона за устройство на черноморското крайбрежие, която е получила над 600 отрицателни становища по време на опита за обществено обсъждане и на практика няма роля на регулация, а на индиректна забрана на къмпирането в България.

Това се казва в позиция на Българското кемпер общество (БКО) до медиите. Оттам обясняват, че утре е предвидено заседание в работна група за наредбата за къмпиниране. Причината за недоволството е, че ще се разглежда стара редакция на проекта за наредба и няма покана за участие към експертните кемперистки организации.

От БКО определят заседанието като нелегетимно и допълват, че няма да участват в него.

„Всичко това се случва и в пълно игнориране на последната редакция на наредбата по време на правителството Денков, която отразява политики в сферата на къмпирането, провежда регулация и не създава предпоставки за забрана“, пишат от сдружението. Те допълват, че се прави пореден опит за въвеждане на наредбата в полза на окончателното бетониране на крайбрежието ни и в този смисъл има всички данни, които пораждат съмнения за лобистки, включително корупционен интерес.

Йордан Ибришимов от Българското кемпер общество обръща внимание, че последната редакция на Наредбата е бира принципно приета от всички присъстващи на работната група и по нея са оставали само технически редакции. За този факт към министър- председателя има изпратен надлежен доклад от тогавашния заместник-министър на регионалното развитие Николай Найденов.

„Днес служебното правителство безогледно игнорира този факт!", подчертават от БКО.

От Българското кемпер общество допълват, че са в протестна готовност, ако старата версия на наредбата бъде приета. Дават примери за разписания проект, който според БКО:

  1.     Оставя нерешени проблемите с нарушенията в защитените територии и невралгични точки на наситено неправомерно къмпиране с кемпери и каравани.
  2.     Оставя нерешен въпросът със сметоизвозването и разходите на общините.
  3.     Оставя нерешени проблемите с местата за къмпирането в района на Черноморието, налице е сериозен недостиг, а в някои части и пълна липса.
  4.     Оставя нерешени проблемите със съществуващите къмпинги в района Черноморието и законния им статут.
  5.     Оставя нерешени проблемите с добрите съвременни стандарти за къмпиране, от които България от топ дестинация в момента тежко изостава.
  6.     Не са налице стимули за общините за обособяване на къмпинги, къмпинг точки и сервизни точки и България продължава да се прекосява масово транзит от средния и високия сегмент къмпинг туристи, ползватели на кемпери.
  7.     България не присъства на картата като престижна къмпинг дестинация, която тя заслужава и има природни дадености да бъде.
  8.     Оставя нерешени въпросите с устройственото планиране в тази връзка, включително с оглед опазване на ландшафта.
  9.     Оставя нерешени въпросите за къмпирането в цялата страна, които имат нужда от стратегически подход и регламент /язовири, реки и т.н./.

Позицията е изпратена до служебния министър на регионалното развити и благоустройство Виолета Коритарова, както и до членовете на работната група.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини