От х:

Днес в x:

Бившият полицай Димитър Кехайов колекционирал оръжия, оставиха го в ареста заедно с Николай Колев

    Бившият полицай Димитър Кехайов и търговецът Николай Колев остават в ареста заради множеството незаконни оръжия и боеприпаси, открити в Димитровград, Хасково и София. Това реши днес съдия Деляна Пейкова – председател на тричленен състав от Окръжен съд – Хасково, която потвърди решението на Районния съд в Димитровград.

    Мъжете на възраст 58 и 42 години бяха арестувани при акция на ГДБОП на 16 юли 2024 г. в трите града, в които са претърсени 8 адреса и две коли. Сред намерените тогава са 3 автомата „Калашников“ и 120 боеприпаса за тях, 6 пушки, някои с оптичен прицел, 24 пистолета с пълнители и боеприпаси към тях, 10 револвера, множество части за огнестрелни оръжия. По-възрастният мъж е обвинен за държане на оръжията и боеприпасите, а по-младият - за държане и две продажби в Димитровград и Първомай, реализирани през последните четири месеца.

    След задържането им, от прокуратурата определиха количествата като арсенал от незаконни оръжия и боеприпаси, насочени към криминалния контингент и предназначени за убийства.

    Миналата седмица Районният съд в Димитровград им наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Адвокатите им Иван Илиев и Тодор Маринчев я обжалваха, като поискаха клиентите им да бъдат освободени под „домашен арест“ или с „парична гаранция“.

    Илиев заяви, че клиентът му Кехайов има 11 г. стаж в системата на МВР, в които е притежавал 4 законни оръжия. Юристът допълни, че той никога не е злоупотребявал нито със законните, нито с незаконните оръжия. Освен това той не се е опитал да избяга от разследващите от БОП, а дори им съдействал.

    От своя страна Димитър Кехайов заяви, че просто е колекционирал оръжията. Събирал ги от 1998 г. и ги съхранявал прецизно, увити в стреч фолио. Искал дори да наеме помещение, в което да ги изложи. Заради закупуването им, дори ощетявал финансово семейството си. Не искал да извършва престъпление. Синът му към момента работи в полицията.

    Адвокат Маринчев настоя клиентът му Колев да бъде освободен, като сред мотивите му бе, че той страда от диабет и хипертония, а и освен това имал сериозен проблем с колянната става, което препятствало физиологичните му нужди в ареста.

    Прокурорът по делото Невена Владимирова пледира обвиняемите да останат в ареста, тъй като е налице обосновано предположение, че именно те са автори на престъплението, за което са привлечени към наказателна отговорност.

    Искането на държавното обвинение беше уважено от Темида. Решението на втората съдебна инстанция е окончателно и не подлежи на обжалване. При доказване на вина е предвидено наказание до 8 г. затвор.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини