От х:

Днес в x:

Освободиха 8 костенурки, държани в клетка в Узунджово

8 сухоземни костенурки бяха освободени в естествената им среда след съвместна акция на експерти от Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково и представители на Районно управление в Хасково, съобщиха от екоинспекцията.

Спасителната акция бе проведена след самосезиране на регионалната екоинспекция въз основа на получена информация за вероятно незаконно улавяне и притежаване на сухоземни костенурки. При проверката на място, в двора на частен имот имот в хасковското село Узунджово, бяха открити в заключена клетка 8 сухоземни костенурки. Същите са иззети и пуснати на свобода в природата при подходящи за тях условия.

По информация на Haskovo.net костенурките са открити в къщата на мъж от ромски произход. Според запознати, животните са били уловени с цел продажба.

Държаните на затворено и в нетипична за тях среда сухоземни костенурки много често получават необратими травми, които след това ги правят непригодни за живот в естествената им среда. Най-често се износват ноктите на крайниците им, защото са се придвижвали по твърда настилка, корубата изтънява в резултат на приемането на неподходяща храна и редица други увреждания, от които костенурките страдат.

Съгласно българското законодателство сухоземните костенурки са защитени на територията на цялата страна. Забранени са всички форми на умишлено улавяне или убиване на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи; притежаване, отглеждане, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на взети от природата екземпляри.

И двата вида сухоземни костенурки – шипобедрена и шипоопашата, срещащи се на територията на страната, са световно застрашени видове, чието унищожаване или повреждане е престъпление по Наказателния кодекс: Който унищожи или повреди изключително ценни единични и невъзстановими земни и скални образувания, пещери, екземпляри от европейски или световно застрашени диви растения и животни, обявени за защитени, се наказва с лишаване от свобода до 3 години или с глоба от 200 до 2000 лева, както и с обществено порицание.

По случая е образувано досъдебно производство.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ро
    Ром и джин
    6 0
    15:36, 23 юли 2024
    Пия ром с манго,и ям пържоли от младо прасенце.Братята дето мъчат костенурките,жените им желви да родят!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини