От х:

Днес в x:

Радомирското село Долни Раковец ще посрещне млади хора от четири държави за проекта „Да работим заедно“

От 5 до 16 август млади хора от четири държави - България, Турция, Хърватия и Литва ще участват в проект „Да работим заедно“ на фондация „За утре“ - Благоевград. Младежкият обмен е финансиран по програма „Еразъм плюс“ и ще се проведе в радомирското село Долни Раковец, съобщиха за БТА от неправителствената организация.   

Целта му е да се развият нагласи и умения сред младото поколение за подкрепа на социалното и трудово включване на младежи с интелектуални затруднения. Дейностите по програмата включват разнообразни неформални обучителни методи, с които да се развият както умения за общуване и взаимодействие с младежи със специфични потребности, така и да се създадат конкретни трудови навици и познания по професии като екологично и парково строителство, градинарство и озеленяване, земеделие (отглеждане и преработка на чесън), творчески занаяти, готварство и др.

Проектът ще бъде подкрепен и от Община Радомир. От местната администрация ще осигурят допълнителни занимания и интересни места за посещение за участниците, за да разширят техните впечатления от региона, уточняват от фондация „За утре“.

Посредством дейностите за запознаване с професиите, ще се спомогне и за облагородяване на много обществени места в с. Долни Раковец от страна на участниците. По този начин ще се даде пример как чрез доброволчество и младежко участие може да се помага, както на младежи с ограничени възможности, така и на местни общности и малки населени места.

„Включваме се в този проект с голямо желание, защото каузата е смислена и ще подтикне хората от селото да се обединят за добри дела“, заяви кметът на Долни Раковец Йоана Георгиева.

Обучението ще продължи десет дни с практически занимания, творчески практики и неформални обучителни сесии.  

Очакваните резултати от проекта са да се обучат и мотивират млади хора с интелектуални затруднения и тяхното социално и трудово включване. Тези младежи са поканени от фондация „За утре“ и ще участват наравно с връстниците си в предвидените дейности. По този модел неправителствената организация работи успешно от няколко години, като пример за това е въведеното иновативно обучение и включено образование на деца със специални образователни потребности в Основно училище „Димчо Дебелянов“ в Благоевград.  

Част от програмата на проекта ще бъдат и т.нар. „Културни вечери на мегдана“, в рамките на които младежите ще представят културата, забележителностите и традициите  на своите държави. Тези прояви ще са отворени за всички жители и гости на Долни Раковец и ще предложат интересни презентации, игри, традиционни храни, танци и музика. В тях ще се включат и самодейци от селото.

 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини