От х:

Днес в x:

Кои фактори са водещи за здравето на зъбите?

Здравето на устната кухина е от значение за благоденствието на целия организъм. Важна част от нея са зъбите. Здравето им зависи основно от две групи фактори - вродени и фактори на околната среда.


Факторите, които не можем да променим, са детерминирани още при раждането. Те се делят на генетични и придобити по време на вътреутробното развитие. Генетичните фактори са заложени в наследствената информация на клетките. Те могат да определят минерализацията на зъбите, зреенето на твърдите зъбни тъкани, плътността на лигавиците, подредбата на зъбите в зъбните редици, времето за пробив и др. Наследствеността е водещ фактор и на нея често се дължи липсата на кариеси и/или пародонтални заболявания. Също така съставът на слюнката и нейният буферен капацитет са предимно генетично обослувени. Свойствата на слюнката също са водещ фактор както за здравето на зъбите, така и на оралната лигавица.


Вродените фактори са тези, които са придобити по време на вътреутробното развитие, но не са унаследени от един от родителите. Промени в здравината на зъбите преди раждането могат да се дължат на прием на медикаменти, заболявания на майката, добра или лоша диета, дефицити на минерали, витамини и др. Тези фактори отново могат да засегнат минерализацията и зреенето на твърдите зъбни структури. Не случайно се смята, че здравето на човека много зависи от храненето му през първите 1000 дни от живота му. Това е времето от зачеването до навършване на 2-годишна възраст. Това в пълна сила важи и за здравето на зъбите.

 

В тази връзка е важно бъдещата майка да се храни разнообразно и пълноценно по време на цялата бременност, тъй като зародишите на зъбите се залагат още около 4-та гестационна седмица. Добре е бременната да приема храни с достатъчно протеини, богати на калции, фосфор. Трябва да се следят нивата на витамин Д и да се избягват дефицити в основните витамини и минерали.


В същото време фактори като прием на медикаменти и различни заболявания на майката могат да рефлектират като влошено здраве на зъбите на детето. Приемът на антибиотици от групата на тетрациклините например засягат пряко структурата на твърдите зъбни тъкани.


Тъй като минерализацията на постоянните зъби се случва след раждането, то различни заболявания и прием на медикаменти в ранна детска възраст могат да влошат тяхното здраве. Различни дефицити на минерали, както и прекомерен прием на такива може да доведе до проблеми в зреенето на емайла и дентина. Типичен пример е прекомерният прием на флуор (с таблетки и вода например), който води до нарушения в минерализацията и петна по зъбния емайл.


След раждането водещите фактори за денталното здраве са два - хранене и хигиена. Те често са взаимно свързани.


Правилната диета може да се разгледа в няколко аспекта, които влияят върху зъбното здраве. Първият е честота на храненето. Важно е да има достатъчно големи интервали между приемът на храна, така че да може да се нормализира pH в устната кухина. Намаляването на киселинността води до прекъсване на деминерализацията в следствие на храненето и подпомагане на реминерализацията на емайла и дентина, така че да се създаде защита срещу кариесогенните микроорганизми.


Вторият аспект е приемът на храна с оптимално съотношение на макро и микронутриенти. Избягването на храни богати на прости въглехидрати е основно правило за поддръжка на здравето на зъбите. Тези храни са основен метаболитен източник за кариесогенните бактерии и поддържат висока киселинност в устната кухина. От друга страна е важно да се приемат и храни богати на минерали (калций, фосфор) и достатъчно количество витамини.


Третият аспект е консистенцията на храната. За поддържане на добро дентално здраве се препоръчва приемът на сурови плодове и зеленчуци. В помощ на зъбното очистване са и твърди и хрупкави храни, които предизвикват отделяне на повече слюнка. Обратното - лепкави и кашави храни се задържат повече по зъбните повърхности и тяхната консумация води до повишен риск от заболявания на твърдите зъбни структури.


Друг водещ фактор за запазване на здравето на оралните структури е добрата ежедневна хигиена в домашни условия. Препоръчително е измиването на зъбите поне 2 пъти на ден с подходяща четка и паста за зъби. Важно е продължителността на активно четкане да е не по-малка от 2 минути.


Основна роля в превенцията срещу кариес е почистването на междузъбните пространства. То може да се извърши с различни средства в зависимост от индивидуалните нужди на пациента - конци, интердентални четки, зъбен душ и др. Важно е това да се случва поне веднъж на ден- вечер след последното хранене.


Допълващи средства, подобряващи оралното здраве са разтворите за изплакване. Важно е да се спазват препоръките на производителя за безопасна употреба. Препоръчва се да се избират такива без съдържание на алкохол. Може да се използват и различни инструменти за механично почистване на езика.


За поддържане на здравето на зъбите водеща роля има грижата в домашни условия. Важно е да се правят редовни профилактични прегледи с професионално почистване на всеки 6 месеца, но без добра ежедневна хигиена, това е крайно недостатъчно и не гарантира липса на кариеси и усложнения. Работата на лекаря по дентална медицина е обречена, ако пациентът няма добра хигиена и не се стреми да подобрява своята диета.

 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини