От х:

Днес в x:

Ветеринарите си извоюваха парите от правителството

Над 70 ветеринари от областта гласуваха доверие на настоящото ръководство на регионалната колегия

Около 60 ветеринари ще сключат индивидуални договори с РВМС за обслужване на фермерите в региона. Това реши днес общото събрание на регионалната колегия на ветеринарните медици. Само преди месец, колегията върна в знак на протест инструментите си на регионалната ветеринарна служба заради несключен рамков договори очаквано орязване на парите по него. Под сурдинка в средите на лекарите се спрягаше сумата от 3 млн лева за заплащане на дейности при наличието на 1200 ветеринарни лекари в страната.

След преговори на национално ниво, на 4-ти март бе сключено споразумение между председателят на българския ветеринарен съюз д-р Трифон Цветков и министърът на земеделието д-р Мирослав Найденов. Според него се запазва финансирането на медиците съобразно рамков договор 2009. Тоест 18 млн лева годишно. Тези пари стигат, каза представителят от Хасково в националния съвет на БВС д-р Ангел Трифонов. Приета е и национална профилактична програма. Тя е като миналогодишната с две допълнителни заболявания-по свинете и говедата.

Това е първа стъпка към решаване проблемите на ветеринарите в страната, заканиха се медиците. През годината ще се водят преговори за премахване на участъковата система и свободата на всеки фермер да сключва договор с онзи ветеринар с който пожелае. Това ще доведе до отпадане на ветеринарни лекари поради недостатъчно големи практики. Но, „не може за 20 години животните да са намалели 4 пъти а лекарите да се увеличили един път и половина“, категорични са ветеринарите. В случай на необходимост те ще прибегнат и до протести.

Г.Христов

д-р Ангел Трифонов
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини