От х:

Днес в x:

Радев пристигна на посещение във Великобритания

Президентът ще участва в срещата на върха на Европейската политическа общност

Президентът Румен Радев днес е на работно посещение във Великобритания. Той ще вземе участие в провеждащата се там четвърта среща на върха на Европейската политическа общност.
Петима европейски лидери, сред които президентите на Франция и Украйна, се очаква да участват в дискусиите в двореца „Бленъм“, край Оксфорд. Домакин на форума е британският премиер Киър Стармър. Той каза, че се надява срещата да даде тласък за намиране на решения по редица наболели въпроси.

Войната в Украйна, нелегалната имиграция и енергийната независимост на Европа са трите основни теми, по които ще се водят разговори. Радев ще участва в кръглата маса за енергийна сигурност, заедно с още 12 държавни ръководители.

Ще има и десетки двустранни срещи, на които европейските лидери се очаква да обсъдят как да подготвят най-добре Европа, ако Доналд Тръмп бъде избран за американски президент и се стигне до намаляване на военната подкрепа на САЩ за Украйна и разпалване на глобална търговска война.

„Ускоряването на процеса на интеграция на Косово в международните структури, европейската и евроатлантическата общност ще бъде позитивен знак за целия регион”, заяви президентът Румен Радев, който се срещна днес с президента на Република Косово Вьоса Османи преди началото на срещата на върха. Двамата подчертаха отличния политически диалог като фактор за всестранното развитие на отношенията между България и Косово.

Снимка: Пресцентър на президентството

Българският държавен глава оцени високо резултатите от проведеното от него официално посещение в Косово през декември миналата година, по време на което бяха обсъдени широк кръг теми от дневния ред на двустранното сътрудничество в икономиката, инвестициите, образованието и сигурността, както и от срещите си с представителите на българската общност в страната.

Във връзка с това президентът Радев изрази признателността си за подхода на Косово към  общностите в съответствие с европейските демократични стандарти. Обща бе позицията, че гарантирането на правото на самоопределение е сред фундаментите на демокрацията. Румен Радев изрази надежда процесът по утвърждаване на статута и възможностите за пълно упражняване на правата на българската общност в страната и нейното развитие да продължи като реален фактор за последващото засилване на връзките между двете държави.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Мо
    Морска краставица
    1 -1
    17:16, 18 юли 2024
    Държавата гори а тоя фатмак си прави разходки на Албиона заедно със доведената му жена !
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини