От х:

Днес в x:

Двама са задържани с арсенал от незаконни оръжия в Димитровград, Хасково и София

    Арсенал от незаконни оръжия е открит при акция на ГД БОП в Димитровград, Хасково и София на 16 юли 2024 г.

    Първоначално са били арестувани четирима души - на 42 г., 51 г., 57 г. и 58 г. На най-младия и на най-възрастния им е наложено 72-часово задържане и им са повдигнати обвинения за придобиване, държане и търговия с огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях. Законът предвижда наказание до 10 години затвор.

    Претърсени 8 адреса в трите града и 2 автомобила, от които са иззети: 3 автомата „Калашников“, калъф за оръжието, сгъваем приклад, 8 пълнителя за моделите – празни и заредени, както 120 боеприпаса; 6 пушки, някои от които с оптичен прицел; 24 пистолета с пълнители и боеприпаси към тях, някои поставени в прозрачни запечатани пликове или в метални кутии. Намерени са 10 револвера, повечето от които без надписи и обозначения или със заличени серийни номера; множество части за огнестрелни оръжия, броят и видът на които престои да бъдат установени с точност, сред които: 41 пълнителя, 14 ръкохватки за пистолети; 2 приклада за пушки, 2 цеви, 2 супресора, 2 метални пластини, 3 затвора за пистолети със заличавани серийни номера или без надписи. Имало е голямо количество боеприпаси с различен калибър, което предстои да бъде установено с точност, съхранявано в картонени кутии, прозрачни пакети, калъфи за оръжия и др.

    Сред иззетите вещи са 2 мобилни телефона и черна жилетка с надпис „POLICE“. Направени са експертизи. Разпитани са свидетели.

    Подробности за операцията дадоха окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов и наблюдаващият прокурор по досъдебното производство Красимира Нейчева от прокуратурата в Димитровград. В брифинга участваха старши комисар Калин Литов - заместник-директор на ГДБОП към МВР и Мариан Митков - началник на звеното на Главната дирекция в Пловдив.

    Информацията в ГДБОП е придобита в края на 2023 г. за лица, които набират оръжия и части за тях, включително такива, които са били деактивирани, но годни за употреба. Обикновено такива оръжия се бракуват от МВР и се съхраняват при колекционери. Разследващите не дадоха информация откъде двамата обвиняеми са се сдобили с оръжията. Част от оръжията са били разглобявани и изпращани на части чрез куриерски фирми на крайни получатели. Към момента няма данни да са изнасяни в чужбина. Реализирани са две продажби, но не бяха изнесени подробности къде и кога е станало това. Ясно е обаче, че тези оръжия са предназначени за употреба от криминалния контингент за извършване на убийства.

    Двамата задържани са от Димитровград. Не са осъждани до момента и нямат криминални регистрации. Единият от тях е имал законно разрешение за притежание на оръжия, но същевременно е държал и незаконни. Не е ясно официално с каква дейност са се занимавали двамата обвиняеми. Единият обаче е пенсионер.

    Предстои в петък да бъде внесено искане в Районния съд в Димитровград за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двамата мъже.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини