От х:

Днес в x:

ПП-ДБ готови ''веднага'' да върнат втория мандат неизпълнен

„Продължаваме промяната-Демократична България“ са готови веднага да се срещнат с президента Румен Радев и да върнат втория мандат неизпълнен. Това се случва, след като вчера ГЕРБ-СДС, „Възраждане“, БСП и ИТН не подкрепиха антикорупционната декларация на коалицията.

„Стана ясно, че няма подкрепа за нашия подход, който е първо антикорупционните закони, а след това сформиране на правителство. Това ни поставя в ситуация да не можем да реализираме втория мандат и сме готови в момента, в който президента ни покани, ние да отидем и да го върнем неизпълнен“, заяви на брифинг в парламента Божидар Божанов от ПП-ДБ.

Людмила Илиева отчете, че срещите са протекли с общото усещане, че предложения от коалицията подход, се възприема като позитивен.

„За първи път ние видяхме остри опоненти да разговарят добронамерено с една единствена цел - да се намери път за изход“, добави още тя.

Кирил Петков благодари на президента Румен Радев за дадената възможност да се проведат разговори между политическите групи. Той също заяви, че няма да злоупотребяват с времето и са готови да върнат мандата в първия удобен за президента момент.

Николай Денков отказа да отговори на въпрос как коалицията ще постъпи с третия мандат.

„Нека видим кой ще бъде носителят и тогава ще коментираме“, каза бившият премиер.

Вчера коалицията проведе четири работни срещи с ГЕРБ-СДС, „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“, които отказаха да подкрепят антикорупционната декларация. Делян Пеевски беше категоричен, че „в никакъв случай“ няма да разговаря с ПП-ДБ, а Джевдет Чакъров и „автентичното ДПС“ са готови да разговарят с обединението, но след връчването на втория мандат и ако получат покана.

Първата политическа сила обяви, че ще подкрепят всички антикорупционни инициативи, но не и правителство с втория и третия мандат.  Партията на Костадин Костадинов не отстъпва от исканията си за референдуми и няма да участват в плаващи мнозинства, столетницата също заяви, че няма да подкрепи антикорупционната декларация на ПП-ДБ в сегашния ѝ вид, а от най-малката парламентарна група искат създаване на управленска програма за общи цели.

В началото на седмицата, ПП-ДБ поискаха от президента Румен Радев 3-месечна отсрочка при връчването на втория мандат, за да потърсят политическа подкрепа за антикорупционни закони.

Предложената декларация изисква подкрепа от 160 депутати за седем основни закона и решения - Закона за съдебната власт, избор на Антикорупционна комисия, Закона за подаване на сигнали, Наказателно-процесуалния кодекс, Закона за личния фалит и за избора нов омбудсман, както и начало на реформа в службите чрез въвеждане на тестове за интегритет.

Подкрепата от 160 гласа е ключовото условие на коалицията, за да направи опит да сформира правителство с втория мандат. Конституционното мнозинство е нужно, тъй като част от законодателните мерки, за които ПП-ДБ настоява, могат да минат само ако са подкрепени от две трети от народните представители.

Обединението обаче не събира необходимия брой гласове, за да направи опит да сформира правителство с втория мандат. След срещата с държавния глава в понеделник коалицията заяви, че ако нужното мнозинство не се събере, ще поиска от държавния глава веднага да връчи мандата, за да му го върне неизпълнен.

Снощи Лена Бориславова заяви в ефира на БНТ, че ПП-ДБ може още тази седмица да поиска мандата и да го върне неизпълнен с оглед на поведението на другите политически партии в Народното събрание.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини