От х:

Днес в x:

ГЕРБ поиска да се преработи декларацията на ПП-ДБ

Не вярваме, че десните искат да преборят дълбоката държава в лицето на ГЕРБ и ДПС, смятат от „Възраждане"

Декларацията с приоритети на ПП-ДБ, която десните предлагат като основа за бъдещо парламентарно мнозинство, е била обсъдена с представители на ГЕРБ-СДС на работна среща днес. На разговора герберите са споделили, че смятат за твърде ограничени изложените в документа мерки за борба с корупцията и ще искат промени, за да го приемат.

Така излезе от коментара след срещата на Росен Желязков от ГЕРБ-СДС. Той участва в разговора заедно със съпартиайката си Деница Сачева. От страна на десницата се включиха само представители на ДБ – Божидар Божанов, Надежда Йорданова и Людмила Илиева. Колегите им от ПП, които се бяха обявили за твърда опозиция, и досега отказват да участват в разговора с герберите, макар че заедно с ДБ изготвиха проекта на декларацията.

Желязков похвали депутатите от ДБ, че „проявяват политическа смелост“ да търсят варианти за формиране на мнозинство. Той посочи, че десните искат декларацията им да бъде внесена и разгледана в комисиите и пленарната зала на Народното събрание. Според герберите антикорупционното законодателство е важен приоритет, но направените предложения в документа са „твърде ограничени и нишови“. Депутатите на Бойко Борисов очакват да се разгледат също подготвеният от тях закон за отнемане на незаконно придобито имущество, както и промени в Закона за обществените поръчки. Иначе, както заяви Желязков, целите на ПП-ДБ изглеждат като „част от започващата предизборна кампания“.

„Само мнозинство, което да избере правителство, дава живот на това Народно събрание“, посочи депутатът от ГЕРБ-СДС. В същото време, той потвърди досегашната позиция на герберите, че няма да участват в кабинет с втория или третия мандат. Той разкритикува това, че се оставя на държавния глава Румен Радев да прецени колко време да отпусне на парламента. „Не трябва да се натоварва президентът като властелин на времето, който да решава колко и докога да работи парламентът“, изтъкна Желязков.


НЕУСПЕХ С „ВЪЗРАЖДАНЕ"

Втората среща на представителите на ДБ беше с „Възраждане“. Тя е преминала неуспешно или поне такова впечатление остави брифингът, който дадоха депутатите от националистическата партия след разговора.

Цончо Ганев, който ги водеше, заяви, че предложените от ПП-ДБ приоритети са важни и трябва да се случат. В същото време, той изрази принципно съмнение в десницата. „Нямаме абсолютно никакво доверие в тяхната коалиция. Не вярваме, че в този момент искат да преборят дълбоката държава в лицето на ГЕРБ и ДПС, най-малкото защото водят разговари с тях“, смята Ганев.

Той изреди исканията, които националистите са поставили пред ДБ - да се съгласят на референдуми за влизането в еврозоната, за членството на България в НАТО, за американското военно присъствие в нашата страна, както и за участието ни в санкциите срещу Русия и предоставянето на военна помощ на Украйна. От ДБ са отказали да приемат тези условия. Ганев обвини десните, че искат плаващи мнозинства с участието на ГЕРБ-СДС и ДПС. И обяви, че „Възраждане“ иска тези две формации да бъдат „изхвърлени от властта“.


Представителите на ДБ ще се срещнат и с другите формации от НС, с изключение на контролираната от Делян Пеевски група на ДПС.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини