От х:

Днес в x:

Случаят в Стара Загора: Сигналът до омбудсмана е подаден от най-голямото дете в семейството, ДАЗД знаела от 6 години

За случая в Стара Загора, за който първо разказа местния омбудсман Иванка Сотирова, многократно сигнали е подавало най-голямото дете в семейството. Именно след сигнал до националния омбудсман - тогава Диана Ковачева, за „бездействие от страна на ДАЗД в случай на дете в риск“, институциите се задействат.

В сряда Сотирова обясни, че две деца - на 14 и 17 години, са държани заключени 4 години от психично болната им майка в Стара Загора. Момчето и момичето не са посещавали училище, но никой не предприемал мерки.

Сигнал е бил подаден и до тогавашния национален омбудсман Диана Ковачева - сега съдия в Европейския съд по правата на човека, която, по думите на Сотирова, мило отговорила, че местният омбудсман трябва да се обърне към Районната прокуратура, каза пред OFFNews Сотирова в сряда.

От екипа на националния омбудсман потвърдиха пред репортер на OFFNews днес, че разговор по темата наистина е воден, но той е бил устен, което не се счита за сезиране. Тогава Ковачева наистина посъветвала Сотирова да се обърне към Районната прокуратура. През септември 2023 г. най-голямото от четирите деца в семейството сезира Диана Ковачева с официално писмо.

Момичето обяснява, че едно от децата в семейството не посещава училище, а майка им ограничава социалните му контакти. Друго дете - трето, решава да живее с баба си, като така успява да продължи образованието си. От писмото става ясно, че майката не позволява на момчето, живеещо при нея, да поддържа контакт със своите брат и сестра.

Най-голямата сестра пише още, че Държавната агенция за закрила на детето е уведомена отдавна - преди поне 6 години, а „действията на прокуратура и полицията“ не са довели до положителен резултат. Така се оказва, че на практика всяка институция в Стара Загора знае, че две деца са изолирани от света и живеят като затворници в дома си.

В жалбата си момичето сезира омбудсмана само за едно от децата, тъй като другото дете вече е навършило пълнолетие.

Подателката на жалбата обяснява, че майка ѝ проявява симптоми на психоза, смята, че е следена, преследвана и т.н. Отношението на жената към децата ѝ се променя рязко, като се е стигало до емоционално насилие, част от което са и „опити за унижение“.

Състоянието на майката се влошава преди 11 години - през 2013 г. Стига се до остра параноя, като има случаи, при които е водела децата си на хотел, защото не е смеела да се прибере в жилището си. Най-голямата дъщеря подчертава, че майката ѝ е недоверчива и враждебна.

От жалбата до Диана Ковачева става ясно още, че ДАЗД е уведомена преди шест години - през 2018 г., от бабата на децата. Тогава едно от децата отива да живее при баба си, а другите две деца са записани на училище. Не след дълго обаче спират да го посещават. Директорът и класния ръководител на едно от тях подават сигнали, но без успех. Според подалото сигнал момиче действията на ДАЗД и полицията стигат само до „звънене по вратата“. Съседи дори разказвали, че майката пазарува през нощта, а през деня се крие заедно с децата си.


Така, след получения през септември сигнал, националният омбудсман сезира Държавната агенция за закрила на детето. Първоначално от агенцията уверяват, че ще уведомят Ковачева за резултатите от проверката, но след като това не става, омбудсманът изпраща още едно писмо, с което настоява за информация.

От документите, с които OFFNews разполага, е видно, че ДАЗД е поискала информация от Дирекция „Социално подпомагане“ в Стара Загора и кмета на града Живко Тодоров. От Тодоров е поискано да наложи глоба по Закона за предучилищното и училищното образование, която е от 50 до 150 лева.

От ДСП-Стара Загора от своя страна обяснили, че от получаването на сигнала са направени многократни опити да се свържат с майката, но са безуспешни. Тя не отваря вратата, а детето продължава да не е записано и да не посещава училище. Няма и социални контакти с връстниците си. По данни на дирекцията „майката посещава секта, има психически проблеми, налудничаво поведение и мисли за подслушване, управление на мислите и поведението на другите хора“.

Заради това ДСП преценява, че детето е в риск. Така ДАЗД сезира Районната прокуратура с искане за принудително лечение на майката, както и за отнемане на родителските ѝ права.

Междувременно от Държавната агенция за закрила на детето признават, че „във връзка с медийни публикации за случай на деца, които не са допускани от майка им да напускат жилището си и да посещават учебно заведение“, са сезирани още през септември 2023 г., но за едно дете в риск.

„Своевременно ДАЗД е сезирала Дирекция „Социално подпомагане“ – Стара Загора. Потърсено е съдействие и от кмета на Община Стара Загора, в качеството му на орган по закрила на детето. След допълнително постъпила информация Държавната агенция за закрила на детето сезира и Районна прокуратура – Стара Загора“, допълват оттам, без да уточняват защо забавянето е от близо шест месеца.

Става ясно и че на семейството - бабата и непълнолетното момче, е отпусната финансова помощ. Насочени са и за ползване на социални услуги. Към социални услуги и подкрепа за завършване на основно образование е насочена и сестрата на детето, която е пълнолетна.

OFFNews изпрати въпроси до ДАЗД, а именно - на какво се дължи забавянето при извеждането на децата, каква е „допълнителната информация“, заради която е сезирана прокуратура и др. Очакваме отговорите на Държавната агенция за закрила на детето.

От Районната прокуратура в Стара Загора съобщиха, че е образувано досъдебно производство за извършено престъпление от общ характер - неполагане на адекватни родителски грижи по отношение на дете, с което поведение е била създадена опасност за неговото физическо, душевно и морално развитие.

Сигнал в държавното обвинение е подаден от старозагорския омбудсман през юли 2023 г.

Извършената проверка установява, че майката на детето до този момент не е била диагностицирана и лекувана от психично заболяване, а детето е било отписано от училище на 30 август 2022 г. Били разпитани и свидетели.

„На известните адреси в страната не били установени 13-годишното дете и неговата майка“ и били обявени за държавно издирване, предаде Нова ТВ. Изискана била информация от множество институции, чрез която да бъде установено местонахождението им. Адресът бил посещаван многократно, като на него не са били установени майката и детето.

Чрез показания на свидетели били събрани данни, според които че майката и детето са напуснали жилището през лятото. Едва на 9 февруари 2024 г. полицейски служител е забелязал движение в жилището. Незабавно Районна прокуратура – Стара Загора е поискала и получила разрешение за претърсване на апартамента. Така те са открити в дома си.

Изготвена е психиатрична експертиза, която показва, че майката страда от тежко психично заболяване от 2013 г. С детето е направена консултация с психолог. Направени са му пълни изследвания, които са установили, че няма здравословни проблеми.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини