От х:

Днес в x:

Подпомагат малки фирми, занаятчии и творци от Хасковско с до 150 000 лева

    Малки фирми, занаятчии и творци от Хасковска област могат да получат от 15 000 до 150 000 лева за подобряване на производствения капацитет и оптимизиране на бизнес процесите. Това може да стане чрез кандидатстване по процедура „Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите” по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията” 2021-2027 г. Това обяви Радослав Ризов – директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” към Министерството на иновациите и растежа по време на информационен ден в Хасково, каквито вече имаше и в други областни градове.

    Ризов поясни, че бюджетът на процедурата в цялата страна е 117.5 млн. лв. Тя дава възможност на фирмите да получат финансиране за придобиване на нови машини, съоръжения, оборудване, инструменти, както и специализиран софтуер, осигуряващи подобряване на производствения им капацитет. Предвидена е и възможност за насърчаване на пазарното представяне чрез създаването на онлайн магазин за продуктите или услугите, предлагани от фирмите.

    „Такъв тип процедура досега не е имало. Интересът е изключително голям. Ние вярваме, че ще изпълним целия Бюджет“, каза Радослав Ризов. Уточни, че процедурата беше обявена в края на май, а проектни предложения могат да се подават до 16 септември 2024 г.

    Безвъзмездната помощ, която всяко едно предприятие може да получи е между 75 и 85%, а останалата част от сумата е дофинансиране. Кандидатстващите фирми трябва да имат поне едно наето лице на трудов договор. Подпомагането не може да надвишава определен процент от средно годишните нетни приходи от продажби, които самото предприятие е постигнало през последните 3 години 2021, 2022 и 2023 г. Има 7 критерия, на които предприятията трябва да отговарят, за да кандидатстват за финансово подпомагане. Подробности може да видите тук.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини