От х:

Днес в x:

Близо половината от смъртните случаи от рак са предотвратими с промяна в начина на живот, казват учени от САЩ

Наднорменото тегло се нарежда на второ място след тютюнопушенето като причина за развитие на коварната болест

Когато става въпрос за рак, хората често си мислят, че дали ще заболеят от рак е извън техния контрол. Хората смятат, че ракът се дължи на лош късмет или генетична предразположеност, а всъщност трябва да разберат, че те имат контрол и могат да направят нещо, това споделя д-р Ариф Камал, Главен директор за връзки с пациентите в Американското общество за рака.

Промяната в начина на живот, целяща свеждане до минимум на излагането на определени фактори, може да намали риска от развитие на рак, заключават експертите от САЩ.

Близо половината от смъртните случаи от рак при пълнолетните хора в САЩ могат да бъдат предотвратени с промени в начина на живот, сочи проучване.

Наднорменото тегло се нарежда на второ място след тютюнопушенето като причина за развитие на рак, като на него се дължат около 5% от новите случаи при мъжете и почти 11% от случаите при жените. Това установява ново проучване на Американското общество за рака, цитирано от CNN.

Данните сочат, че около 40% от новите случаи на рак сред пълнолетните на възраст над 30 години в САЩ и почти половината от смъртните случаи се дължат на предотвратими рискови фактори.

В проучването е установено, че тютюнопушенето е водещ рисков фактор и е причина за почти 1 от всеки 5 случаи на рак, както и за почти една трета от смъртните случаи от рак. Подлежащите на промяна рискови фактори са причина за най-голям брой случаи на рак на белия дроб като огромното мнозинство от тях са свързани с тютюнопушене.


В битката с тази пандемия, много учени препоръчват подхода за намаляване на вредата от цигарите. Те посочват бездимните алтернативи като електронните цигари и системи за нагряване на тютюн като ефективен инструмент за замяна на цигарите с потенциал за по-ниско токсичен и канцерогенен ефект, което може да намали болестите, свързани с тютюнопушенето и смъртността.

Други рискови фактори са наднорменото тегло и затлъстяването, консумацията на алкохол, липсата на физическа активност и инфекции като HPV. Излагането на слънце може да увреди ДНК и да причини рак на кожата например. Отделно от това, мастните клетки могат да произвеждат хормони, захранващи някои видове рак, обясняват учените.

„Това са неща, които хората могат реално да променят в начина си на живот всеки ден, за да намалят риска от развитие на рак“, казва д-р Ариф Камал.

Д-р Маркъс Плесия, работил по изпълнението на инициативи за превенция на рака и главен медицински директор на Асоциацията на здравните служители на щатско ниво го допълва: „Интервенциите по отношение на набор от „основни рискови фактори“ – спиране на пушене, здравословно хранене и физически упражнения например – могат да доведат до „драматична промяна в заболяемостта от хронични заболявания и изхода от тях. А ракът е такова хронично заболяване, точно както сърдечните болести и диабетът.“

Формиращите политики и здравните власти трябва да положат усилия за „създаване на среда, улесняваща хората, в която здравословният избор е лесният избор, допълва Плесия.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини