От х:

Днес в x:

В Хасково вече има гипсова скулптура на Ари

    В Хасково вече има гипсова отливка на лицето на световно известния изпълнител на шлагери Аспарух Лешников-Ари. Тя е изложена в къщата музей „Кирково училище“ на улица „Цар Освободител“ в областния град.

    Последното попълнение е поставено във витрина. Това стана на днешния 16 юли, когато се навършват 127 г. от рождението на Ари, каза д-р Веселина Узунова от Регионалния исторически музей в Хасково. Скулптурата изобразява най-известната му фотография, на която е с шапка. Експонатът е дело на скулптора Йордан Гавраилов. Маската е подарена на хасковския музей от наследниците на покоен софиянец – трите му дъщери заедно с наследника на родолюбеца Мирчо Сливенски, който е един от най-верните приятели на Аспарух Лешников и колекционер на негови плочи, документи и снимки. „Те заедно подариха тази скулптура, за да се попълни колекцията в единствения в страната кът, посветен на Аспарух Лешников“, каза д-р Узунова.

    Тя припомни, че през 1944 г. домът на Ари е унищожен от бомба. Тогава е унищожено всичко, което е притежавал. Поради тази причина известният хасковлия няма лични предмети и вещи от славните му години. Остават му предмети от по-късни години. Така в колекцията в къщата музей в Хасково е сако от Германия, което му е било подарено при едно от посещенията му през 1965 или 1968 г., както и очила, които са били използвани от възрастен мъж. В колекцията в Хасково има и грамофонна плоча от 1974 г. с реставрирани стари записи на Аспарух Лешников.

    По повод годишнината от рождението му беше прожектиран филм в „Кирковото училище“ за живота на Ари, който е сред малкото българи, достигнали световна слава. В продукцията участва д-р Узунова, която разказва за живота и кариерата му на изпълнител, която активност започва през 1928 г., когато става първи тенор на световно известния секстет „Комедиен хармонист“, по-познат в България като „Веселите хармонисти“. В близо 20-годишната си активна певческа кариера Ари Лешников има записани 350 грамофонни плочи, като 110 от тях са с български шлагери.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини