От х:

Днес в x:

ВиК – Хасково с проект за 120 млн. лв. за подмяна на водопроводи, канализации и пречиствателни станции

    ВиК – Хасково обяви проект за над 120 млн. лв. за подмяна на водопроводи, канализации и изграждане на пречиствателни станции в Хасково, Димитровград, Харманли и Свиленград. Това информира на пресконференция днес управителят на водното дружество инж. Божидар Желязков, в присъствието на свои колеги, които работят по реализацията му.

    Той поясни, че проектът е изготвен във връзка с кандидатстване по програма „Околна среда 2021 – 2027“ и е подаден към управляващия орган – Министерството на околната среда и водите. За целта са обявени 4 обществени поръчки за строителство и надзор, които са били публикувани в системата ЦАИС на 12 юли.

    По-голямата част от сумата – 102 млн. лв. ще бъдат безвъзмездна финансова помощ от МРРБ, а останалите 18 млн. лв. ще бъдат осигурени чрез съфинансиране от ВиК – Хасково.

    Според изискването проектът обхваща градове с над 10 000 жители. Поради тази причина в проекта не е включен Симеоновград, който е с по-малко население. Обновлението на водопроводната инфраструктура в селата пък е ангажимент на съответните общини, каза инж. Желязков.

    „Радвам се, че имам възможността да обявя тази добра новина за цялата област Хасково, тъй като през последни 30 г. от ВиК – Хасково не е осъществявана подобна инвестиция“, каза управителят на водното дружество. Той уточни, че целта на програмата е да се реновира и модернизира инфраструктурата в областта. Поясни, че голяма част от водопроводите в региона са на над 50 години и много често аварират. Проблемите с тях се увеличават и единственото решение е тяхната подмяна.

    Според проучвания за реконструкция на водопроводната мрежа в България са необходими над 12 млрд. лв., а за достигане на европейски нива са нужни близо 43 млрд. лв.

    Първата обществена поръчка включва инженеринг, проектиране, авторски надзор, строителство и доставка на оборудване за пречиствателни станции. Предвиден е ремонт на пречиствателната станция в димитровградското село Ябълково, която захранва с вода над 50% от Хасково, но беше спряна от експлоатация преди около 10 години. Ще бъде ремонтирана пречиствателната станция в Димитровград, която се нуждае от спешен ремонт. Ще се изгради нова пречиствателна станция в Свиленград, където има проблем с мангана и черната вода.

    Във втората обществена поръчка е включена подмяна на водопроводи от сондажите на Ябълково до самата пречиствателна станция, както и реконструкция на 12 кладенеца. Предвидена е реконструкция на довеждащия водопровод на Димитровград, по който почти всяка седмица има аварии. Днес отново е спрян заради 4 повреди. Той застрашава градът да остане без вода. Дължината на водопровода е близо 5 км.

    Ще се подмени и водопровод в Харманли – от напорния резервоар към града. Дължината му е 673 метра. Той минава през частни имоти и постройки. Преди 2 години там имаше голяма авария, която беше трудно отстранена и се налага водопроводът да бъде изместен.

    Ще се подмени и водопровод в Свиленград – от напорния резервоар към града. Дължината му е 700 метра.

    Третата обществена поръчка включва ремонт на част от вътрешната водопроводна мрежа в Хасково с обща дължина около 26 км в кварталите „Училищни“ и „Дружба“, където тръбите са много амортизирани. Ще се доизгради и част от канализационната мрежа на града.

    Включено е изграждане на чисто нова пречиствателна станция за отпадъчни води в Харманли.

    Четвъртата обществена поръчка е за консултантски услуги.

    Предстои да бъдат разработени и други обществени поръчки, които ще бъдат публикувани до подписване на договора. Такава е петата обществена поръчка за проектиране на част от канализационната мрежа в Харманли, внедряване на т. нар. GIF-система с цел да се трасират водопроводите и да бъдат качени на цифров носител, да се отбелязват авариите, които се работят на терен.

    Ще бъде публикувана обществена поръчка за доизграждане на системата за мониторинг и наблюдение на напорните резервоари, която позволява се вижда в реално време състоянието на водоемите, на водопроводната мрежа, налягането и бързо да се локализират авариите.

    „МРРБ трябва да се произнесе по проектното предложение на ВиК – Хасково в срок от 3 до 6 месеца“, каза инж. Божидар Желязков. Той прогнозира, че това трябва да се случи към края на тази година. Поясни, че все пак има възможност да не бъде получена цялата заявена сума.


    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ас
      Асен
      13 -13
      14:19, 16 юли 2024
      Ало Шефее в Република няма вода ще те навестим с празни бидони ито голяма тълпа...
    • 2
      Ка
      Кауня
      25 -4
      14:29, 16 юли 2024
      Какво няма да се радва,ще откраднат най-малко 10%, който и да е ще се радва на този проект!
    • 3
      Ст
      стига бе
      17 -3
      15:57, 16 юли 2024
      какви пречистветилни станции в Хасково, Димитровград, Харманли и Свиленград? Само в Харманли няма пречиствателна станция в другите 3 града има, това е несериозно и в крайна сметка вероятно няма да се реализира, само кьорфишеци за балъци
    • 4
      Bl
      Blessings
      13 -3
      18:41, 16 юли 2024
      Първо беше редно да оправите водоснабдяването по селата. Много от тях са без капка вода през лятото, особено в община Симеоновград.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини