От х:

Днес в x:

МФ прави втори опит да въведе бонус за данъчни разкрития над 100 000 лв.

Министерството на финансите няма да се откаже от една от най-смислените мерки за разкриване на данъчната престъпност – финансов стимул за подателите на сигнали, разкриващи едри схеми на данъчни измами. Това става ясно от отговор на служебния финансов министър Людмила Петкова на парламентарен въпрос на депутата от ПП-ДБ Мартин Димитров за мерките, които предприема държавата, за да излезе от сивия списък на FATF за пране на пари.

Сред законодателните мерки, които се планират за периода 2024 – 2027 г., е въвеждане на финансов стимул за лица, които подадат информация, съдържаща конкретни факти и обстоятелства, които не са били известни на органите по приходите и водят до установяване и събиране на допълнителни задължения за данъци, мита или осигуровки на стойност над 100 000 лв., съобщава Петкова.

Подигравката с "бонус-донос"

Мярката да се дава бонус в размер на 10% от събраната сума на подателите на сигнали до НАП за пръв път бе предложена от бившия финансов министър и съпредседател на ПП Асен Василев. Тогава срещу нея избухна силен отпор и тя подигравателно бе наречена "бонус-донос" с абсурдния аргумент, че сигнализирането за данъчни измами и престъпления, което би трябвало да е ангажимент на всеки съвестен гражданин, било доносничене срещу близки и колеги, както по времето на социализма.

Всъщност стимулирането на подателите на сигнали (т. нар. whistleblowers), които освен специална защита, получават и солидни суми за разкритията си, е добре развита практика в някои англосаксонски държави, най-вече в САЩ. Въпреки че подходът съществува отдавна, той получи нов тласък след глобалната финансова криза от 2007/2008 г., когато стана ясно, че много хора на "Уолстрийт" са прикривали финансови машинации от такъв мащаб, че сринаха световната икономика.

"Това е една чудесна, фантастична идея! Но стратегията на слугите на корупцията и корумпираните депутати (в България, б. р.) беше да дискредитират предложението и неслучайно го нарекоха "бонус донос". Погледнете американското законодателство (и по точно закона "Dodd-Frank") и ще видите, че подателите на подобни сигнали в САЩ получават между 10% и 30% от сумата на разкритите измами. Американската държава плаща многомилионни бонуси на подателите на такива сигнали – от порядъка на 10, 20, 50 милиона долара", коментира в края на миналата година в интервю за Mediapool антикорупционният експерт Йордан Карабинов. 

Той цитира данни на Асоциацията на сертифицираните експерти за разкриване на измами (т. нар. "Доклад до нациите", Report to the nations 2022), според които най-разпространеният метод за разкриване на корупция и измами в света е подаването на сигнали – на тях се дължат около 42% от разкритията. Именно служителите в компаниите и институциите са хората, които виждат ежедневно най-добре и най-отблизо как действат измамниците, поради което те са и най-добрият източник на информация за разкрития, твърди Карабинов.

САЩ платиха бонус от $279 млн. за сигнал с разкрития 


От 2007 г. данъчната служба на САЩ има специален офис, който работи с подателите на сигнали за данъчни нарушения на стойност над $2 млн. Сигнализиращите лица получават между 15% и 30% от събраната от администрацията сума. Според последния доклад на звеното през 2023 г. данъчната служба е платила $88 млн. по 121 докладвани случая, в резултат на което са събрани $338 млн. данъчни и други задължения.

След финансовата криза законът "Dodd-Frank" в САЩ създаде двете още по-мащабни програми за податели на сигнали (т. нар. whistleblower programs). Едната е към Комисията по ценните книжа и борсите (SEC), където средната награда, получавана от подателите на сигнали, е 5 млн. долара, а другата е към Комисията за търговия със стокови фючърси.

На 5 май 2023 г. бе обявено, че на подател на сигнал е платен най-големият бонус в историята на програмата на SEC - $279 млн. долара. Парите са преведени на неназования източник заради направени от него разкрития, довели до налагане на глоба от над 4 млрд. долара.

Към края на 2023 г. общо платените бонуси само по програмата на Комисията за ценните книжа и борсите са близо $2 млрд., които са раздадени на около 400 податели на сигнали.

Програмата на Комисията за търговия със стокови фючърси работи от 2011 г. и дава награди, ако разкритията доведат до парична санкция за нарушителите от поне 1 млн. долара. Въпросният стимул е между 10% и 30% от събраната сума, като в допълнение авторите на сигналите получават допълнителни защити – например конфиденциалност, защита от натиск и т. н.

Благодарение на тези програми не само данъчната администрация и контролните органи, но цялото общество в САЩ е ангажирано да следи за изрядното спазване на данъчното и финансовото законодателство, защото именно финансовата престъпност в много голяма степен подкопава правовия ред. По данни на италиански прокурори, цитирани от Ройтерс през май тази година, дори италианската мафия се пренасочва от тежки криминални престъпления към т. нар. престъпления на "белите якички" – основно източване на данъци и финансови измами.

Европа разчита на морала 

Фактът е, че философията на ЕС по въпроса е по-различна и според някои анализи етичният подход е човек да подава сигнал само на база на вътрешната си морална мотивация. 

През 2019 г. евросъюзът прие директива за защита на подателите на сигнали, а от 4 май 2023 г. тя действа директно и у нас чрез Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения. Въпросният закон обаче съдържа множество недостатъци и все още не работи ефективно. Затова в редица експертни анализи има критики към европейския подход, който не предвижда никакви финансови стимули за подателите на сигнали, въпреки че тези хора често поемат огромен личен риск, когато информират институциите за нередности. Освен това на този етап доказателствата са, че американският подход дава добър резултат в противодействието на финансовите престъпления и благодарение на създадените механизми подателите на фалшиви сигнали бързо биват обезкуражавани.

Данъчните в Гърция дават от 100 до 3000 евро 

В далеч по-малък мащаб в средата на май Гърция обяви, че въвежда дребни финансови стимули (от 100 евро до 3000 евро) за граждани, които сигнализират на данъчните власти през приложението Appodixi за неиздаване на касови бележки и други по-дребни нарушения на данъчното законодателство от всякакъв вид търговци – кафенета, бензиностанции, фризьори, консултанти и т. н. Бонусът се получава само ако сигналът не е анонимен и доведе до констатирани с проверка системни нарушения на съответния обект, става ясно от публикация в изданието "Катимерини".

В България няма работеща система за сериозни сигнали за данъчни измами. Според признанията на НАП сигналите, които агенцията получава, най-често са за дребни суми и случаи или не са добре подплатени, и на практика не подпомагат съществено работата на администрацията. За касовите бележки в миналото се разиграваше томбола, а от тази година се въведе практиката клиентът да задържи плащането до издаването на бележката.

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини