От х:

Днес в x:

Ситуацията с пожарите в Хасковска област остава критична

    „Господ се смили над мен и пощади къщата ми. Той знае, че съм самичка. Дъщерите ми починаха, синът ми е в Германия. Живея сам самичка, само едно кученце си имам. И то горкото цяла нощ стоя под леглото. Много се уплаши животинката“, разказва 83-годишната баба Радка от село Срем. „Аз не се уплаших, но само се молех огънят да ми подмине къщата. Защото нямам къде да отида“, казва с просълзени очи възрастната жена. Трите най-близки къщи до нея бяха погълнати от огнената стихия. Но нейната оцеляла като по чудо.

    Тежка и безсънна беше нощта за огноберците и жителите на село Срем.

    Краят на селото откъм ямболското село Гранитово прилича на огромно пепелище. Призрачните останки от трите изпепелени къщи продължават да димят.

    Заради гъстия дим през нощта срещу събота 25 души бяха евекуирани. Те прекараха нощта в манастира „Света Троица“ до съседното село Устрем. Днес те вече се прибират по домовете си, видя екип на Haskovo.net

    Пожарът, който вчера засегна тополовградското село Срем, вече е извън границите на населеното място и опасността за хората е ликвидирана. Това съобщи заместник областният управител на Хасково Митко Петров. Огнената стихия вчера опожари три къщи, 6 автомобила и селскостопански постройки.

    Повече от 10 екипа огнеборци продължават борбата с огъня.

    „Заради високите температури в региона прогнозите никак не са добри. Очакваме отново да се разгори фронтът на пожара. Затова цяла нощ прокарвахме просеки и разполагахме екипи и техника така, че да можем да посрещнем новата вълна от пламъци по възможно най-ефективния и безопасен за момчетата начин“, каза началникът на РЗ ПАБ старши комисар Митко Чакалов. Той призова хората да бъдат внимателни и да спазват противопожарните мерки. И най-вече да не палят открит огън и да не работят по полето след 11 часа на обед.

    „Пламъците бяха огромни. Много високи. Нашата къща беше далече, затова не се евакуирахме. Но си е страшно. Сега димът се разсея малко, но през нощта беше навсякъде в селото“, раказва друга възрастна жителка на Срем.

    Ситуацията в Хасковска област остава критична. 

    Остава в сила обявеното частично бедствено положение в общините Тополовград и Ивайловград, всеки момонт се очаква да бъде обявено частично бедствено положение и в община Свиленград, заради застрашителните размери, които придобива огненото бедствие край село Студена.

    „В Горноселци са опожарени 10 къщи. В борбата с бедствието са се включили и два хеликоптера, защото местността е много пресечена и противопожарните екипи не могат да достигнат до някои от огнищата на пожара. Над 300 огнеборци се борят с огненето бедствие в цялата страна. Големи огнища има още в Ямболска и Пловдивска област“, каза главен комисар Александър Джартов, който е директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Той лично ръководеше борбата с огнената стихия край село Срем.

    Заради нов, възникнал днес, голям пожар край село Студена, община Свиленград, най-вероятно бедствено положение ще бъде обявено и за община Свиленград. Това прогнозира заместник областният управител на Хасково Митко Петров.

    „Ситуацията е критична. Огнището е основно в иглолистна гора, пожарът е върхов, а силен вятър тласка огъня към селата Девришка могила на север и Равна гора на юг, каза кметът на Свиленград Анастас Карчев.

    Продължава и разследването на причините, довели до огнения ад в Хасковско. Според първоначални данни пожарът край Срем е причинен от незагасена цигара, изхвърлена от кола по пътя за село Гранитово. За другите пожари в областта, първоначалните данни също водят към човешка небрежност, казаха запознати.

    Божидар Събев

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини