От х:

Днес в x:

Швейцарци искат референдум против „Евровизия“

Консервативно настроени групи в Швейцария опитват да блокират домакинството на „Евровизия“ чрез референдум, съобщава „Гардиън“. Цюрих, Женева, Берн и Базел са подали кандидатурите си да посрещнат следващото издание на песенния конкурс, но според критиците това е „пропагандно събитие и празник на сатанизма и окултизма“.

Според регламента на „Евровизия“ Швейцария заслужи домакинството си на петдневното състезание след победата на представителя им Немо в Малмьо тази година. Против тази възможност обаче се обявиха от християнската консервативна партия Федерален демократичен съюз. В опит да се възползват от системата на пряка демокрация в страната, те искат да свикат референдум за бюджета в потенциалните градове-домакини. За да организират „Евровизия“, и четирите града трябва да кандидатстват за финансиране от държавата, а сумата за цялото събитие възлиза на 40 млн. швейцарски франка (ок. 40,1 млн. евро). Законът позволява възможност подобни финансови решения да бъдат подложени на референдум, а според консерваторите мнозинството жители в четирите града е скептично настроено по въпроса. Партията има само един представител в парламента на Швейцария, но в искането си за референдум се ползва с подкрепата на други дясно ориентирани политически формации.

„Песенният конкурс „Евровизия“ е грозно пропагандно събитие – казват от Федералния демократичен съюз в пост в социалните мрежи. – Държава, която дава сцена на подобен отвратителен боклук, не може да издигне имиджа си и единствено ще демонстрира интелектуалния си упадък.“

В свои медийни изяви политиците от Федералния демократичен съюз споделят, че „Евровизия“ „празнува или най-малкото толерира сатанизма и окултизма“.

„Все повече творци открито представят окултистки послания и ги подчертават със съответстващите символи“, опасява се Самуил Кулман, водещ политик в партията.

Въпросният коментар вероятно е насочен към изпълнението на ирландската представителка Bambie Thug, чиито танцьори на сцената излязоха с черни костюми с рога. Междувременно на сцената свещи бяха подредени във формата на пентаграма, възприемана широко като сатанински символ.

Дори и да не произведе резултата, на който консерваторите се надяват, референдумът най-малкото ще забави организацията. Допитването до народа може да се организира най-рано през ноември, а „Евровизия“ трябва да се състои през май, става ясно от календара на организаторите от Европейския съюз за радио и телевизия. Гласуването за града-домакин предстои през август 2024 г.

Източник: http://ploshtadslaveikov.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини