От х:

Днес в x:

Хасковлии гласуват до 31 юли по Програмата за граждански бюджети

    31 юли е крайният срок, в който гражданите на Хасково могат да гласуват по  Програмата за граждански бюджети. Всички жители на Общината могат да се включат в избора кои граждански инициативи да се реализират като гласуват в онлайн платформата https://halo-platform.halongo.eu/ до 17.00 часа в сряда.

    Право на участие имат всички жители на община Хасково, без ограничение в техните възраст, пол, етнос, религия, образование и др., като всеки може да гласува само за една от идеите от неговото населено място. Онези граждани, които имат адресна регистрация по постоянен и по настоящ адрес в различни населени места, могат да избират за кое от двете населени места да гласуват. Основата идея на Програмата за граждански бюджети е да създаде възможност решения какво да се случва едно населено място да се вземат само жителите на това населено място.

    С цел осигуряване на равнопоставеност между малките села, големите села и града при гласуването, тази година пресмятането на резултатите ще се извършва по формула с различен коефициент за различните населени места в зависимост от броя на населението им.

    Резултатите от гласуването ще бъдат обявени на 10 август, а през есента на 2024 година ще се реализират най-подкрепяните от гражданите инициативи по реда на тяхното класиране до изчерпване на бюджета, като ще се реализират не по-малко от 5 граждански инициативи.

    В предходния етап на програмата са получени 83 предложения за граждански инициативи, а след разглеждане от мултидисциплинарен съвет, до етапа с гласуването са допуснати 79 от тях. 18 от гражданските инициативи са за град Хасково, а останалите 61 - за селата в Община Хасково.

    „Облагородяване на парка в центъра на село Стамболийски“ бе първата от поредица инициативи  за облагородяване на хасковските села, включени в пилотното изпълнение на Програмата за граждански инициативи.Жителите на Стамболийски и доброволци от Пловдив и Плевен заедно боядисаха масата, пейките и катерушките в парка в центъра на селото.

    Програмата за граждански бюджети се изпълнява от Фондация ХАЛО в партньорство с Община Хасково.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини