От х:

Днес в x:

АЛДЕ може да изключи ДПС заради Пеевски

ДПС е заплашена от изключване от европейската либерална партия АЛДЕ заради ролята в партията на санкционирания по закона “Магнитски“ Делян Пеевски. За това предупреди генералният секретар на АЛДЕ Дидрик де Шетцен в интервю за Euractiv България.

По-рано тази седмица четири либерални партии, членуващи в АЛДЕ, изпратиха писмо до ръководството на европейската либерална партия с настояване да се вземе отношение към лидерството на санкционирания от САЩ и Великобритания Делян Пеевски.

“Свидетели сме на нарастваща загриженост. Загрижеността в АЛДЕ е за това накъде отива ръководството на ДПС. Това е страшно развитие и трябва да се третира много сериозно. Има риск, ако това продължи, да се стигне до ситуация, в която ДПС да понесе санкции“, каза Шетцен.

В отговор на въпрос дали може да се стигне и до изключването на ДПС, ако Делян Пеевски се окаже едноличен лидер на ДПС, генералният секретар на АЛДЕ отговори:

„Не бих го изключил, да. Имаме твърде много опит, когато ръководство на една партия може да завлече партията в грешна посока. Така че това е повод за истинско безпокойство“.

Писмото за Пеевски до АЛДЕ е от германските Свободни демократи, австрийската НЕОС, Прогресивните словаци и нидерландската VVD. Те напомнят, че наскоро партията на бившия чешки премиер Андрей Бабиш напусна либералното семейство и се захвана да гради „Патриотичен“ съюз с унгарския премиер Виктор Орбан.

“От изключително значение да се направи честна оценка, изразяване на загриженост и избягване на подобни бъдещи събития по отношение на други партии, които членуват в АЛДЕ“, пишат четирите парти.

Те споделят, че през годините ДПС се е доказала като надежден партньор и е показвала ясна либерална идентичност.

„Ето защо представители на партията се радват на голямо уважение в АЛДЕ и са получили доверие при избори за ръководни позиции в почти всички либерални структури през последните години“, се казва в писмото.

Българският евродепутат Илхан Кючюк е един от тримата съпредседатели на АЛДЕ.

В същото време се напомня, че либералната група в Европарламента „Обнови Европа“ подкрепя създаването на Европейския закон „Магнитски“.

“Не можем да превъзмогнем опасенията по отношение на нашето собствено политическо семейство в светлината на санкционирания от САЩ съпредседател на ДПС и произтичащия от това образ на партия АЛДЕ“, се казва в писмото, цитирано от Euractiv България.

В него се отбелязва и изявление на докладчика за България от германските Свободни демократи (FDP) Томас Хакер:

„Силни кукловоди като Бойко Борисов и санкционирания магнат Делян Пеевски дискредитират демокрацията и отчаяно се опитват да си осигурят властта. Заради това изглежда, че няма изход от политическата криза (в България). При тези обстоятелства желателно е техните Европейските сестрински партии ЕНП и АЛДЕ да изпратят някакъв сигнал”.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини