От х:

Днес в x:

5 строго забранени места по света, които нямаме право да посещаваме

Зона 51 не е единственото място, което се пази в тайна. Всъщност светът е пълен със строго охранявани обекти, в които никой няма право да влиза, било за собствената си безопасност, било за защита на тайна. Ето поглед към пет от най-енигматичните места, които никой няма право да посещава.

Остров Северен Сентинел

Разположен в Бенгалския залив, остров Северен Сентинел е дом на най-изолираната група хора в света. Едно от малкото останали безконтактни племена, сентинелците са яростно враждебни към външни хора и пазят своя малък, покрит с джунгла остров със смъртоносна сила. Приблизително със същия размер като Манхатън, Северен Сентинел е може би най-известният от Андаманските острови, придобил лоша слава в резултат на няколко катастрофални и необмислени опити за посещение на райското място.

Последният от тях се случва през 2018 г., когато американски мисионер е убит от сентинелците, докато се приближава до родината им, очевидно с намерението да ги покръсти. В интерес на истината сентинелците правят много добре, че се съпротивляват толкова яростно на посетителите, тъй като въвеждането на вируси и други патогени от западняците може лесно да унищожи изолираното племе, което няма имунитет към тези болести. Поради това за защита на всички индийската брегова охрана сега патрулира във водите на Бенгалския залив, като налага строга забрана за всички посещения на Северен Сентинел.

Тайният трезор на Ватикана

Основан в началото на XVII век, Тайният трезор на Ватикана, който беше преименуван на Ватикански апостолически архив през 2019 г., е построен, за да съхранява личните документи на всички папи. Повече от 250 години тези записи остават напълно запечатани, но през 1881 г. папа Лъв XIII най-накрая облекчава някои ограничения, позволявайки на избрана група католически учени да имат достъп до трезора. И до днес обаче архивът остава забранен за всички туристи, като на журналистите също не е разрешено да влизат. Допускат се само много малък брой внимателно акредитирани религиозни учени и дори на тях е забранено да разглеждат колекцията.

Трезорът на "Страшния съд"

Официално известно като Глобалното хранилище за семена на Шпицберген, това защитено съоръжение се намира на остров Шпицберген - най-северното постоянно населено място на Земята. Дълбоко в Арктическия кръг, хранилището на "Страшния съд" съдържа семена от над 1.3 милиона растителни и културни видове от цял ​​свят, осигурявайки жизненоважна резервни копия в случай, че някакво природно (или, всъщност, неестествено) бедствие унищожи нашите съществуващи доставки. Издълбано в гола скала, съоръжението се намира на повече от 100 метра  в планината и е построено да издържа на земетресения, ядрени атаки и покачване на морското равнище. Освен това е силно защитено срещу микроби и други нежелани посетители, включително хора.

Църквата "Света Мария от Сион"

Индиана Джоунс може да е намерил своя Свещен Граал в Петра, но легендата разказва, че Кивотът на завета всъщност се намира в църква в Аксум, Етиопия. Както във филма, на пазителите на тази религиозна реликва се казва, че им е забранено изобщо да напускат нейната страна и се предполага, че са обучени да убиват всеки, който се опита да влезе с голи ръце. В действителност, почитаният предмет, открит в църквата на "Света Мария от Сион", вероятно е реплика на Кивота, който може да съществува или да не съществува. Въпреки това, тъй като в момента никой жив не е получил разрешение да влезе в църквата, е трудно да се знае със сигурност какво точно има в нея.

Змийският остров

Ilha da Queimada Grande, известен също като Змийския остров, е бил откъснат от бразилския континент преди около 11 000 години, в който момент местните змии са поели по значително по-див еволюционен път от техните континентални събратя. В крайна сметка, превръщайки се в това, което сега познаваме като златни усойници, тези невероятно опасни змии притежават отрова, която може да разложи човешката плът, което води до смърт в рамките на един час.

Според легендата, последният постоянен обитател на острова е бил пазач на фар, чието семейство е било убито от техните змийски съседи през 20-те години на миналия век. Оттогава змиите напълно са превзели острова, като някои доклади предполагат, че сега има по една змия на всеки квадратен метър от острова. Като се имат предвид опасностите, породени от местната дива природа, никой с здрав разум не би искал да посети Ilha da Queimada Grande, дори и да му беше позволено. Поради очевидни причини бразилското правителство забранява на всеки да стъпва на Змийския остров, въпреки че някои изследователи имат право да изучават змиите, при условие че са придружени от лекар.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини