От х:

Днес в x:

Кризата в ДПС: Доган и Пеевски официално са във война в навечерието на втория мандат

Истинските причини за разнобоя между почтения лидер на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя Делян Пеевски може никога да не станат известни - публично той се обяснява с едноличното управление на партията от страна на Пеевски и неспазването на устава. В писмото си до Доган обаче Пеевски отбелязва, че и "двамата знаем каква е истината", с което намеква, че изтъкнатите от Доган аргументи за оставката му не са истинските.

Публично обаче напрежение в партията се появи с доброволното или принудително отстраняване на депутати от парламентарната група на ДПС, довело до недоволство сред местни организации и структури и призиви за намеса от страна на Доган. Първата ексалация настъпи в деня на гласуването на кабинета "Желязков". Часове преди депутатите да се съберат на заседание депутатът от ДПС Рамадан Аталай (сега независим, бел.авт) обяви, че предава съобщение от Доган и то е разпореждане ДПС да не подкрепя правителство с първия мандат.

Той допълни, че Пеевски се разпорежда с ДПС като лична фирма и отстранява хора от нея, които са близки до Доган. По думите му чистката в партията става без знанието на почетния председател, а той от своя страна бил разтревожен заради едноличното управление на Пеевски.

Същия ден партията се разцепи в гласуването си, а това доведе до разнобой сред депутатите - 30 застанаха на страната на Пеевски и подкрепиха проектокабинета на ГЕРБ, а други 15 спазиха изричния призив на Доган да не го правят. След този преломен момент част от тези 15 души, впоследствие станали 17, се осмелиха да застанат пред медии и да заявят, че партията се управлява еднолично от Пеевски, докато той от своя страна отвърна на удара с обвинения в деребейство и натиск.

През почивните дни Доган покани своите верни депутати в резиденцията си в парка "Росенец", но въпреки очакванията не направи това и с Пеевски. Седмица по-рано депутатът покани на срещакметове, заместник - председателите на ДПС и на парламентарната група, депутати и членове на централното оперативно бюро, пред които обяви, че в партията е "време за ново начало".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини