От х:

Днес в x:

Дините в Любимец – 40 ст, на пазара в Хасково по левче за килограм

    40-45 стотинки за килограм на едро се търгуват дините на тържището на производителите в Любимец. За няма и 50 километра разстояние до пазара в Хасково цената им скача на 1 лев за килограм, видя екип на Haskovo.net.

    Оскъпяването с 55-60 стотинки гарантира добри печалби на търговците, докато тази година производителите са на минимална печалба. 

    „От гледане на дини не можеш да забогатееш, но ако се задържи тази цена, ще можем да осигурим прехраната за годината. Голяма печалба може да се реализира, ако гледаш поне 1000 декара, ние гледаме около 20. При това земята не е наша – взели сме я под аренда“, разказва Иван Митев. 52-годишният мъж е трето поколение бостанджия и за него това се е превърнало в начин на живот.

    „Благодарни сме на Бога, че тази година нямаше градушка. Поне това ни се размина, за разлика от миналата година. В началото на лятото цената беше около 50 стотинки за килограм на едро, но сега падна до 40 стотинки. Ако се задържи така, ще имаме една нормална година, в която поне няма да сме на загуба“, твърди производителят от Любимец.

    Реколтата тази година е също близка до средната стойност - 5-6 тона от декар, при възможен добив 7-8 тона.

    На съвсем различно мнение обаче е Таня Русева, която продава на другия край на тържището.

    „На 40 стотинки я даваме динята. Никой не дава повече. Имам само 6 декара и почти нищо няма да изкарам. Като сметнем разходите за семе, за найлони, за торове, като сложим и парите на берачите, за нас ще остане 100-150 лева разлика от тон. Като инвестираме в следващата реколта ще ни останат пари колкото да изкараме до пролетта“, разказва жената.

    Производителите от Любимец се оплакват, че и тази година цените на реколтата им са подбити от евтин внос. Тази година се внасяли най-много дини от Албания. Традицинно по-евтини са и тези от Турция и Северна Македония.

    Пъпешите на тържището в Любимец вървят по 1,20-1,30 лева за килограм първо качество на едро. На пазара в Хасково се продават между 2 и 2,50 лева. Производителите са категорични, че цената за пъпешите е добра, но в никакъв случай не може да става въпрос за голяма печалба.

    „Пъпешът е много по-капризен от динята. Иска бране по два пъти на ден и много повече грижи. Докато динята я береш само веднъж и след това продаваш“, казват бостанджиите от Любимец.

    За разлика от други години, засега производителите не планират протести, но се молят цената на дините да се задържи така до края на сезона.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ня
      Някой
      14 -1
      19:00, 11 юли 2024
      Всичкото е една голяма спекула!
      • Ка
        Кауня
        14 0
        19:58, 11 юли 2024
        Ти да си чул някой търговец да е умрял от глад или да не е забогатял? Така е винаги страда производителя!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини