От х:

Днес в x:

Протеините и мазнините също повишават инсулина. Това означава, че диетата трябва да е персонализирана

Протеомните маркери предсказват персонализиран инсулинов отговор към хранителни вещества

Повечето хора се фокусират върху въглехидратите при контрола на кръвната захар, но ново изследване на Университета на Британска Колумбия подчертава значението на протеините и мазнините за някои хора.

Публикувано в Cell Metabolism, изследването е първото мащабно сравнение на производството на инсулин в отговор на въглехидрати, протеини и мазнини.

Резултатите показват, че производството на инсулин е по-динамично и индивидуално, отколкото се смяташе досега, като разкриват подгрупа от хора, които са силно чувствителни към мазни храни.

„Известно е, че глюкозата стимулира инсулина. Но бяхме изненадани от голямата вариабилност на реакцията към протеини и мазнини при отделните хора. Инсулинът оказва влияние върху здравето при състояния като диабет, затлъстяване и някои видове рак. Тези открития могат да доведат до персонализирано хранене за по-добро управление на тези състояния“, заявява д-р Джеймс Джонсън (James Johnson) от Университета на Британска Колумбия.

Изследователите тестват панкреасни острови от 140 починали донори, като ги излагат на въглехидрати, протеини и мазнини и измерват отговора на инсулина и 8000 други протеини.

Повечето донорски островни клетки са имали най-силен инсулинов отговор към въглехидратите. Около 9 % обаче са реагирали силно на протеини, а 8 % са реагирали по-силно на мазнини, отколкото на глюкоза.

Разбирането на индивидуалните инсулинови фактори може да доведе до персонализирани диети за по-добър контрол на кръвната захар. При донори с диабет тип 2 островните клетки реагират слабо на глюкоза, но добре на протеини.

„Това подкрепя идеята, че богатите на протеини диети могат да бъдат от полза за пациентите с диабет тип 2 и подчертава необходимостта от повече изследвания на стимулираната от протеини инсулинова секреция“, обяснява д-р Йелена Колич (Jelena Kolic).

Екипът анализира протеините и генната експресия в клетките на панкреасните острови, разкривайки подробности за производството на инсулин. В бъдеще генетичните тестове биха могли да определят кои макронутриенти предизвикват инсулиновия отговор на даден човек. След това изследователите планират да проведат клинични проучвания и да разработят персонализирани подходи за хранене въз основа на своите открития.

Справка: Jelena Kolic, WenQing Grace Sun, et al., Proteomic predictors of individualized nutrient-specific insulin secretion in health and disease. Cell Metabolism. DOI: 10.1016/j.cmet.2024.06.001.

Източник: Proteins and fats enhance insulin, enabling personalized diets, ТechЕxplorist

 

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини