От х:

Днес в x:

Байдън откри срещата на върха на НАТО, обеща десетки ПВО за Украйна

Във Вашингтон с него се срещна служебният премиер Димитър Главчев

Президентът на САЩ Джо Байдън откри срещата на върха на НАТО във Вашингтон, САЩ. Той подчерта важното значение на алианса и международната стабилност.

Съединените щати и редица други държави от НАТО ще изпратят през следващите месеци на Украйна десетки системи за противовъздушна отбрана, включително най-малко четири системи „Пейтриът“, каза в речта си Байдън, предава БТА.

На срещата присъства и украинският президент Володимир Зеленски, който призова за по-широка подкрепа своите западни съюзници. Украйна настоява особено силно да получи именно повече средства за противовъздушна отбрана срещу Русия и повече изтребители Ф-16. Зеленски апелира да не се чака ноември, когато ще стане ясно кой е следващият президент на САЩ, за изпращане на военната помощ.

Участието на Байдън в срещата на върха на НАТО се смята за ключов момент, в който той да докаже, че остава силен лидер след твърде неубедителното си представяне в дебата срещу Доналд Тръмп. Много анализатори и политически съюзници на Байдън настояват открито той да се оттегли от рпезидентската надпревара, а медии описват, че ситуацията в демократическата партия е паническа.

Франс прес посочва, че срещата на върха преминава в сянката на Тръмп, въпреки че той не присъства, тъй като много от съюзниците се притесняват за бъдещето на НАТО, ако човекът, който нарече алианса „отживелица“ и заплаши да не защитава онези държави, които не дават достатъчно пари за отбрана, се върне в Белия дом.

Във Вашингтон Байдън говори на тържествена церемония за отбелязване на 75-ата годишнина от създаването на НАТО. На церемонията присъства и служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев, който води българската делегация на срещата на върха на НАТО.

Министър-председателят заяви в разговор с Байдън, че България е лоялен и надежден съюзник в НАТО. Американският президент, от своя страна, оцени високо ролята на България на източния фланг на НАТО, съобщиха от правителствената пресслужба.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини