От х:

Днес в x:

ЕС спря евроинтеграцията на Грузия

Европейският съюз замрази процеса по присъединяването на Грузия броени месеци, след като предостави на страната статута на кандидат, пише „Политико“. Решението е взето от лидерите на страните от ЕС през юни.

Посланикът на ЕС в Тбилиси Павел Херчински оповестил, че „за съжаление, процесът по присъединяването на Грузия засега е спрян“. Това станало на събитие, посветено на разширяването на ЕС.

Това се случва, след като Западът осъди въвеждането на нов закон от управляващата партия „Грузинска мечта“, според който финансираните със западни средства НПО и медии в страната ще бъдат маркирани като чужди агенти. Критици и правни експерти казват, че законът наподобява този в Русия, който режимът на Владимир Путин използва за разправа с противниците си.

Десетки хиляди грузинци излязоха по улиците, за да протестират срещу законопроекта, който беше гласуван от депутатите в края на май, докато полицията за борба с безредиците използва сълзотворен газ и палки, за да разпръсне тълпата. Лидерите на опозицията бяха задържани и бити от властите, а ЕС и САЩ осъдиха насилието.

Управляващата партия в Грузия твърди, че законите са необходими, за да се предотврати чужда намеса. Въвеждането му обаче заедно с друг вдъхновен от Москва законопроект, който би лишил ЛГБТК+ хората от правата им в името на борбата с „пропагандата“, породи страхове за траекторията на страната.

Вашингтон дори наложи санкции на водещи политици от „Грузинската мечта“, които според него са „съучастници в подкопаването на демокрацията в Грузия“ и подкопаването на нейния път към ЕС. Брюксел предупреди, че така нареченият закон за чуждестранния агент е несъвместим с членството, след като предостави на Грузия статут на кандидат миналия декември, въпреки предупрежденията за отстъпление от правата на човека и неуспех в прилагането на ключови реформи.

Според Херчински, решението за замразяване на процеса на членство на Грузия също ще доведе до спиране на финансовата помощ от European Peace Facility, извънбюджетния фонд на ЕС за устойчивост. Сектори като селско стопанство, винопроизводство и други ключови индустрии зависят от подкрепата на агенциите за подпомагане на ЕС и САЩ.

„Тъжно е да видим отношенията между ЕС и Грузия в толкова ниска точка, когато можеха да бъдат на най-високото си ниво за всички времена“, каза Херчински.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини