От х:

Днес в x:

С кубчета леден таратор глезят тревопасните животни в жегите

    С кубчета леден таратор глезят тревопасните животни в зоокът „Кенана“ в Хасково в жегите, разказа управителят Валентин Ахтаров.

    „Има дни, в които им режем по 200-300 краставици. Много обичат леденостудения или замръзналия таратор на кубчета. Но внимаваме много с това ледено лакомство, за да не им простудим гърлата“, обясни той. В последните няколко дни температурите в Хасково са минимум 35 градуса в най-горещата част от деня. Животните се крият на сянка почти през целия ден и излизат само рано сутрин, когато е най-прохладно.

    Безспорно най-привилегировани са водоплаващите птици, които разполагат с голямо изкуствено езеро. По-малки езера има при сърните и козите, както и в клетката на тигрите. Амурските тигри, освен че имат собствено езерце, обичат да ги поливат с вода по всяко време от деня. Това са и животните с най-северно и студено местообитание. „Нашите тигри са сибирски, наричат ги още амурски, но точно тези са раждани в зоопарк в Централна Европа. Затова са се аклиматизирали с далеч по-топлия климат и понасят жегите сравнително добре“, разказва Валентин Ахтаров.

    „Лъвовете не обичат да ги мокрят с водни струи. Но нямат нищо против да охлаждаме бетонната част от пода на клетката им с вода“, разказаха пазачите на едрите хищници. Високите температури със сигурност понася най-добре крокодила. Той си има езерце, от което почти не излиза. А и в естественото му местообитание - реката Нил температурите през лятото достигат понякога и 50 градуса. "Напоследък обаче и крокодилът усеща жегата. Стои дълго време с отворена уста. По този начин се охлажда, защото влечугите нямат потни жлези", обясни Ахтаров.

    Другите обитатели на африканската джунгла – маймуните понасят жегите с лекота, но не обичат пряка слънчева светлина. Крият се в бетонните части на клетките и е почти невъзможно да ги видиш до здрачаване. 

    Зоокътът в парк „Кенана“ в Хасково е дом на близо 200 животни, птици и влечуги от десетки видове. За тях се грижат ветеринарен лекар и гледачи.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ка
      Кауня
      16 -2
      18:07, 9 юли 2024
      В свободните клетки пуснете и кмет, областен,община, съветници и ще напълните зоопарка,със сигурност ще има и повече посетители!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини