От х:

Днес в x:

Защо температурните рекорди тепърва предстоят

В продължение на 12 последователни месеца светът се е "пържил" в температури, които са средно по-високи с 1.5°C от температурите отпреди Индустриалната революция.

Или казано по-просто - от юли 2023 г. до юни 2024 г. учените са измерили най-високите температури на Земята въобще. Така в продължение на цяла година планетата ни е била по-гореща от времената, когато все още не са се ползвали изкопаеми горива.

Тези резултати съвсем не са прецедент, а показват гигантската и продължаваща промяна в климата, бърза да поясни Карло Буонтемпо, който е директор на програмата "Коперник" за измененията в климата.

"Дори този специфичен период от екстремно време да приключи в даден момент, ни очакват други нови рекорди, защото климатът продължава да става по-горещ", допълва още Буонтемпо. "Неизбежно е, освен ако не спрем изпускането на парникови газове в атмосферата и океаните."

Независимо дали е изхвърлена от комина на електроцентрала, изгаряща въглища, или от изпускателната тръба на пътнически самолет, всяка въглеродна молекула, която попада в земната атмосфера, улавя топлината и променя времето. Колкото по-гореща става планетата, толкова по-малко хора и екосистеми могат да се адаптират към новите условия на живот.

Някои екосистеми са по-уязвими от други. Затопляне с 1.5°C унищожава от 70% до 90% от тропическите коралови рифове, затопляне с 2°C ще ги заличи напълно. Допитване на Guardian сред учени от Междуправителствения панел за промяна в климата показва, че три четвърти от учените очакват затопляне с 2.5°C до 2100 г.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини