От х:

Днес в x:

Китай и Беларус провеждат военни учения в непосредствена близост до границата на Полша

Китай и Беларус започнаха 11-дневни съвместни военни учения на 8 юли, съобщиха от Министерството на отбраната на Беларус. Те се провеждат само няколко километра от границата на Полша, член на НАТО и ЕС.

По време на съвместните антитерористични учения „Атакуващ сокол“ в Беларус военнослужещите от двете страни ще „действат заедно“ като едно звено в определени етапи, заяви генерал-майор Вадим Денисенко от беларуската армия в публикация в „Телеграм“.

„Събитията по света за сложни, ситуацията е сложна, затова, след като изучихме нови форми и методи за водене на военни действия, тук ще отработим всички тези моменти, като вземем предвид всичко ново, което е научено през последните две години“, каза Денисенко.

Съвместните учения се провеждат на полигон близо до град Брест на границата между Беларус и Полша. Те се провеждат в момент, когато нахлуването на Русия в Украйна преди повече от две години засили геополитическите разделения и продължава да заплашва регионалната сигурност в по-широк план.

Пекин и Минск засилиха връзките си през последните години под ръководството на китайския лидер Си Дзинпин и беларуския президент Александър Лукашенко, които са автократи и силни съюзници на руския президент Владимир Путин.

Началото на антитеростичните учения съвпадна с посещението на украинския президент Володимир Зеленски във Варшава, където той подписа пакт за сигурност с полския министър-председател Доналд Туск.

Те започнаха и в навечерието на срещата на върха по случай 75-годишнината от създаването на НАТО във Вашингтон – среща, на която лидерите ще се опитат да засилят подкрепата за Украйна.

НАТО и ЕС отдавна обвиняват Беларус, че въоръжава границата, като изтласква към нея търсещи убежище от трети страни, и съвместните учения несъмнено ще бъдат възприети от някои като допълнителна провокация.

Беларус е критичен руския съюзник във войната на Кремъл в Украйна. Москва отчасти използва Беларус като отправна точка за пълномащабно нахлуване в Украйна през 2022 г., след като събра войски на украинската граница по време на това, което според нея са били съвместни военни учения. Миналата година Путин също обяви, че Русия ще разположи тактически ядрени оръжия на територията на Беларус.

Китай се превърна в ключов дипломатически и икономически спасителен пояс за Русия след нахлуването ѝ в Украйна и беше обвинен от западни лидери, че подкрепя военните усилия на Москва чрез предоставяне на стоки с двойна употреба – обвинение, което Пекин отрича.

Министерството на отбраната на Беларус съобщи, че през уикенда в Беларус са пристигнали военнослужещи от Народноосвободителната армия на Китай. То публикува поредица от снимки, на които се вижда как китайските войски разтоварват оборудване от военен товарен самолет, и заяви, че ученията ще продължат до 19 юли.

На 7 юли Министерството на отбраната на Китай заяви, че ученията ще включват „операции за спасяване на заложници и мисии за борба с тероризма“.

„Целта на учението е да се повишат нивата на подготовка и координационните способности на участващите войски, както и да се задълбочи практическото сътрудничество между армиите на двете държави“, добави то.

През уикенда делегация от Централната военна комисия на Китай също проведе разговори с колегите си в Минск, където двете страни обсъдиха „перспективите за беларуско-китайско сътрудничество в областта на обучението на военнослужещи“ и очертаха нови области на сътрудничество, според Министерството на отбраната на Беларус.

Тази последна проява на сътрудничеството им в областта на сигурността идва само няколко дни след като на 4 юли Беларус се присъедини към подкрепяната от Пекин и Москва Шанхайска организация за сътрудничество (ШОС).

Основана през 2001 г. от Китай, Русия, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан за борба с тероризма и насърчаване на сигурността по границите, ШОС се разраства през последните години, тъй като Пекин и Москва насърчават трансформирането на блока от клуб за регионална сигурност с акцент върху Централна Азия в геополитическа противотежест на западните институции, ръководени от САЩ и техните съюзници.

Присъединяването на Беларус към блока – приветствано от Си и Лукашенко на среща в рамките на срещата на върха на ШОС в Казахстан миналата седмица – беше широко разглеждано от наблюдателите като още един знак за тази трансформация.

Тогава Си приветства „големия напредък“ в отношенията между двете страни – мнение, което беше повторено и на срещата между китайския външен министър Уан И и новоназначения му беларуски колега Максим Риженков на 8 юли в Пекин.

Уан и Риженков се споразумяха, че двете страни „твърдо ще се подкрепят взаимно“ по въпроси, свързани с основните им интереси и основните им проблеми, се посочва в доклад на китайското външно министерство, в който се отбелязва и стремежът им да „отхвърлят едностранната хегемония“ – препратка към общото им противопоставяне на световния ред, който според тях е доминиран от САЩ.

 

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини