От х:

Днес в x:

Ден на траур в Украйна след руската атака по детска болница

В Украйна днес е ден на траур в памет на загиналите при руската атака по най-голямата детска болница в страната. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му ще отвърне на удара, а Съветът за сигурност на ООН ще заседава извънредно по искане на Украйна.

Вчера Русия извърши най-масираната ракетна атака срещу Украйна от година насам. Нашествениците изстреляха над 40 ракети от различни видове в пет украински града и убиха най-малко 40 души, а над 170 бяха ранени.

Беше поразена и детската болница "Охматдет", която е най-голямата в Украйна. По нея имаше директен удар и не става дума за отломки на поразена ракета от силите на противовъздушната отбрана.

Операционните зали са разрушени. Под развалините се чуваха детски писъци, съобщават свидетели на място.

Освен лечебното заведение са разрушени и последните етажи на няколко жилищни блока. Попадения има и по административни сгради.

От военната администрация на град Киев съобщават, че са регистрирали падане на отломки в Днепровски, Святошински, Шевченковски, Деснянски, Дарницки, Холосиевски и Соломенски район. Ръководителят на военната администрация в централния украински град Кривой Рих заяви, че там са загинали най-малко 10 души, а в източния град Покровск - трима.

По-късно излезе доклад на Военновъздушни сили на Украйна, който сочи, че руснаците са използвали почти целия си арсенал от ракети при атаката - 1 балистична ракета X-47M2 Кинжал; 4 балистични ракети Искандер-М;1 крилата ракета 3М22 Циркон; 13 крилати ракети Х-101;14 крилати ракети "Калибър"; 2 крилати ракети Х-22 и 3 управляеми ракети Х-59/Х-69.

Западната общност осъди руската атака. Някои високопоставени служители заявиха, цитирани от УНИАН, че има "повишена мотивация" да се предоставят на Украйна резервни части за системите за противовъздушна отбрана Patriot и F-16.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини