От х:

Днес в x:

Ремонтираният 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ е пуснат в действие

Днес, малко след 9 часа шести енергоблок на атомната централа в Козлодуй е включен в националната електроенергийна система.

Това съобщиха от АЕЦ, след като блокът бе спрян на 15 юни заради планов превантивен ремонт. Въпреки предишни два ремонта, извършени през миналата година, отново бяха констатирани неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV, за който от централата подчертават, че в неядрената част на блока. Установени бяха и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор.

+След изпълнение на необходимите ремонтни работи са направени тестове и изпитания на оборудването, предвидени съгласно изискванията за безопасна експлоатация. Проверките, извършени от независими експерти и от Агенцията за ядрено регулиране, потвърждават работоспособността на съоръженията и системите“, посочват от ядрената централа.

Припомняме, че по време на ремонтните работи възникна авария, при която радиоактивна вода се изля в херметичната зона на съоръжението. Експертите успокоиха, че няма опасност от замърсяване на околната среда и работните помещения на централата, но за инцидента бе съобщено няколко дни по-късно, след като информация за него изтече неофициално.

Няколко дни по-късно изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валетнин Николов бе освободен от длъжност, но преназначен в ръководството на БЕХ.

В съответствие с технологичния регламент натоварването на 6-ти блок се извършва поетапно, посочиха от АЕЦ „Козлодуй“. Пети блок работи съгласно графика за електропроизводство.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини