От х:

Днес в x:

Протест на фармацевти: Опасяваме се, че аптеки в Хасково ще затворят заради промени в наредба

    Аптеки в Хасково, работещи по договор със Здравната каса, спряха за половин час да обслужват пациенти с рецепти в знак на протест.

    Днешното недоволство е част от националното брожение на фармацевтите. „Ние желаем да изкажем ясната си категорична позиция срещу така приложените промени в Наредба 4“, каза Кирил Ванчев, магистър-фармацевт и управител на аптека в Хасково. Той уточни, че промените предвиждат изписването на всички лекарства на една рецепта, включително и тези, които се покриват от НЗОК. Предвиденото финансиране е предвидено за една рецепта, а аптекарите нямат право на надценка на тези продукти.

    „В така предложената наредба ние ще получим една символична сума за една рецептурна бланка с всички медикаменти. При така предложените промени имаме опасенията, че много аптеки ще прекратят договора си със Здравната каса. Също така се опасяваме от фалити на аптеки, което от своя страна ще доведе до невъзможност на пациентите да получат своите лекарствени продукти“, каза Ванчев.

    Той допълни, че от бранша настояват да се преразгледат предложените промени и справедливо обсъждане на самата наредба.

    Ванчев добави, че ако не бъдат чути, ще последват и други протести.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ан
      антимишок
      21 -2
      18:55, 4 юли 2024
      Затваряйте и повече не отваряйте,ще си пазаруваме лекарствата в Турция!Там всички лекарства,включително и БЪЛГАРСКО производство са по-евтини отколкото тука!
    • 2
      Пр
      Просто е
      13 0
      18:59, 4 юли 2024
      Държавата отваря аптеки за лекарствата по здравна каса и готово.Всяка болница има болнична аптека. Отварят се по здравна каса и другите аптеки си продават с рецепти.
      • Ан
        антимишок
        18 -1
        19:05, 4 юли 2024
        Няма смисъл-лекарствената мафия се прави че зависи от тия 5 лева по НЗОК!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини