От х:

Днес в x:

Мосад: Израел проучва отговора на Хамас за сделката с заложниците

Израел проучва отговора на предложение, включващо споразумение за освобождаване на заложници и спиране на огъня в Газа, съобщи израелската разузнавателна служба Мосад, цитирана от „Ройтерс“ и БТА.

„Преговарящите по заложническата сделка предадоха отговор на „Хамас“ по въпроса за параметрите на подобно споразумение. Израел проучва отговора и на свой ред ще даде отговор на посредниците“, се казва в изявление, разпространено от канцеларията на премиера Бенямин Нетаняху от името на Мосад.

Подробности не се разкриват.

Източник от „Хамас“ заяви, че „са обменени някои мисли с братята преговарящи“ с цел прекратяване на войната, без да уточни за какво точно предложение става въпрос.

Сделката за заложници е с посредничеството на Катар и Египет, подпомогнати от Съединените щати. Президентът на САЩ Джо Байдън обаче лично пое дипломатическото ръководство по сделката за заложници, разкривайки последното предложение от Белия дом на 31 май. Съединените щати си осигуриха подкрепата на Съвета за сигурност на ООН за сделката, пише jpost.com.

„Израел ще продължи преговорите, като същевременно ще продължи военния и дипломатическия натиск за освобождаването на всички 120 наши заложници, живи и мъртви“, твърди източник на медията.

Палестинският ислямски джихад заяви вчера, че някои от заложниците са се опитали да се самоубият от отчаяние.

„Някои вражески затворници са направили опит за самоубийство в резултат на изключителното разочарование, което изпитват поради пренебрегването на тяхната кауза от страна на тяхното правителство“, каза говорителят на бригадите на Ал Кудс Абу Хамза ал-Масри в публикация в Telegram.

„Ще продължим да се отнасяме към израелските заложници по същия начин, по който Израел се отнася към нашите затворници“, предупреди той.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини