От х:

Днес в x:

Незаконен добив на пясък край река Марица, каква е заплахата за Димитровград?

На 12 юни 2024 г. Районен съд - Димитровград постанови решение, с което отмени Наказателно постановление, издадено от Директора на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ за наложена глоба в размер на 20 000 лева за незаконен добив на пясък от коритото на река Марица.

Самото дело и нарушения са описани по-долу в този материал, но е важно да знаем, защо пясъчните наноси по протежението на река Марица са важни за нас. Въпреки, че димитровградчани не пият вода директно от река Марица, а от подземни кладенци с дълбочина на някои от тях до 150м., количеството и качеството на тази вода пряко зависи от реката, от която се захранват подземните води в района. Тук идва и значението на пясъчните наноси по протежението на реката и опасността при тяхното нарушаване, града и региона да имат проблем с водоснабдяването или с качеството на водата. Възможните проблеми засягат освен водоснабдяването на града и селата, но и домашните кладенци и напояването на земеделските площи.

Пясъчните наноси по река Марица играят критична роля за хидрогеологията и екологията на региона. Те имат важно значение за подпочвените води и оказват влияние върху водоснабдяването, селското стопанство и общата екосистема в района на Димитровград и околните села. Те действат като естествен филтър за водите на река Марица, за да бъдат пречистени, преди да станат подпочвени води и да захранят кладенците. Когато водата преминава през слоеве от пясък, замърсителите и твърдите частици се задържат в тях.

Знаем за проблемите със замърсяването на река Марица, които в последните години се проявиха като изтравянето на стадо с крави и неопределен брой риби и други обитатели на водите ѝ. Ето и някой примери:

27.07.2020

30.09.2020г.

07.07.2023г.

Отделно пясъкът в речното корито има способността да задържа вода, което помага за поддържането на водния баланс в региона, помагат за регулиране на нивата на подпочвените води, като осигуряват бавен и равномерен поток на водата. Това предотвратява екстремни колебания в нивата на подпочвените води. В района на Димитровград и околните села, този процес е жизненоважен за поддържането на нивата на подпочвените води, които се използват за питейни нужди и селскостопански цели, особено през сухите периоди, когато нивото на реката спада. Поради климатичните промени, водата ще става все по-ценен ресурс и в България.

Отделно пясъчните наноси създават специфични хабитати за различни видове растения и животни, те поддържат биологичното разнообразие в региона, което е от съществено значение за екологичната стабилност.

Ето и делото, което провокира материала ни, в него е отменена глоба за некотролирано и незаконно изземване на пясъчни насипи от поречието на реката в пряка близост до Димитровград и по ирония на съдбата това е установено при проверка на служител на Басейнова дирекция, поради поредното изтравяне на рибата в реката.

На 8 юли 2023 г., около 06:40 ч., служител на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, в изпълнение на служебните си задължения, извършва проверка по сигнал за измряла риба в река Марица. По време на обхода си забелязва работещ багер, който изважда пясък от коритото на реката. След като документира действието с телефона си, той подава сигнал на „Зелен телефон“ в Басейнова дирекция.

Малко по-късно на мястото пристига екип от дирекция „Контрол“ на БД ИБР, придружен от полицейски служители. На място установили, че до багера има натрупани наносни /пясък/ от който се отцеждала вода. Там било лицето С. А. Г., което побягнало след като ги видял, но после бил задържан и му била снета самоличността от служителите на МВР. За констатациите от проверката е изготвил констативен протоколот 08.07.2023г., където били отразени координати на мястото, взети от Google maps, с посочване на лицето от установеното лице. След извършване на последваща прокурорска проверка установяват, че багерът се е намирал в публична държавна собственост и няма издадено разрешително за добив на пясък, след снемане на писмени обяснения се изяснява, че багер е бил управляван от лицето А. Г. Г.

От изяснената фактическа обстановка с оглед снетите писмени обяснения от лицата, имащи отношения по случая, е установено, че А. Г. Г. не е извършил добива на пясък от името и в полза на дружеството в което работи, а това е станало по изричното искане на легитимиралият се като кандидат-купувач на багера Б.И.М управител на „ПИРС-Д“ ООД, гр. Пловдив.

А. Г. Г. обжалва Наказателното постановление, посочвайки редица аргументи за неговата незаконосъобразност. Основните му доводи са, че липсват точни данни за мястото на нарушението в постановлението и че не е доказано, че той е извършителят на нарушението.

Съдът разглежда жалбата по същество и установява следното:

  1. Фактически нарушения:

    • Липсват точни данни за мястото на нарушението в Наказателното постановление. Данните за локацията са отразени в констативния протокол и прокурорската преписка, но тяхната липса в самото постановление е съществено нарушение.
    • На мястото на събитието не е установено, че жалбоподателят А. Г. Г. е извършителят на нарушението, а друго лице.
  2. Правни нарушения:

    • Липсата на точни данни за мястото на нарушението прави Наказателното постановление незаконосъобразно, тъй като не може да се изведе същественият елемент на нарушението от други данни.
    • Констатациите на прокурора не са достатъчни за доказване на авторство на деянието. В настоящия процес пред съда не е проведено доказване за авторството.

Въз основа на тези мотиви, съдът приема, че Наказателното постановление е незаконосъобразно и неправилно, и го отменя. Решението на съда подлежи на обжалване пред Хасковския административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини