От х:

Днес в x:

Осминафиналите на Евро 2024: Рекорди и още един паднал шампион

Евро 2024 върви с пълна сила и след само десетина дни ще знаем кой ще стане шампион на Стария континент. Европа ще има своят нов първенец, след като Италия се сбогува с турнира в осминафиналната фаза - развой, който не е особено изненадващ предвид слабото представяне на "адзурите", които преди три години стъпиха на върха с победа над Англия във финала на "Уембли", но сега напуснаха надпреварата още в първия елиминационен двубой, отстъпвайки на Швейцария.

Какви са по-интересните факти след осминафиналите на Европейското първенство в Германия?

Продължи тенденцията шампионът от предходното издание да отпада още в първия етап на елиминациите. Италия последва съдбата на предишните два отбора, станали европейски шампиони.

На Евро 2016 Испания, актуалният крал на континента след триумфа на Евро 2012, напусна турнира още в първия си двубой след групите, като тогава на "Стад дьо Франс" отстъпи с 0:2 именно на Италия. На Евро 2020 пък Португалия, шампионът от Евро 2016, отпадна в осминафиналите след 0:1 срещу Белгия в Севиля. Сега италианците сториха същото, губейки с 0:2 от Швейцария, при това напълно заслужено.

Елиминационните двубои не минаха и без рекорди, като по всяка вероятност поне един от тях ще бъде подобрен още в четвъртфиналите. Този на Пепе, който продължава да подобрява собственото си постижение за най-възрастен футболист, играл на европейски финали.

Португалският ветеран стана най-старият играч с минути на Европейско при победата с дузпи на Португалия срещу Словения. Неостаряващият бранител бе на терена на възраст от 41 години и 126 дни, като стига да играе в четвъртфиналите, отново ще подобри собствения си рекорд.

Съотборникът му Кристиано Роналдо пък е трети в тази класация, след като срещу словенците бе на терена на 39 години и 147 дни.

Турция продължи към четвъртфиналите благодарение на два гола от неочакван герой - Мерих Демирал, както и невероятни спасявания от страна на вратаря си Мерт Гюнок. Демирал вкара първото попадение за 2:1 срещу Австрия след само 57 секунди футбол в Лайпциг снощи, като така записа името си в историята като автор на най-бързия гол в елиминационен мач на Европейско първенство.

По-бързо от него е отбелязвал единствено Недим Байрами от Албания, като той стори това в груповата фаза срещу Италия на Евро 2024 (23 секунди).

Франция влезе на турнира като един от фаворитите за спечелването му, но към момента не убеждава особено много с играта си. Но все пак е на четвъртфинал, след като отстрани Белгия с 1:0. Разликата в този мач дойде от автогол на Ян Вертонген, осигурил победата на "петлите". За втори път на Евро 2024 (след 1:0 срещу Австрия в групите) французите печелят благодарение на автогол, а в исторически план нито един друг отбор не е имал по-голям късмет в този аспект. Противниците на французите са си отбелязали общо 5 автогола на европейски шампионати, като "сините" са лидер в тази класация.

Говорейки за претенденти за титлата, Испания също е четвъртфиналист след рецитал срещу Грузия. "Ла Роха" спечели с 4:1, като това е най-изразителният успех на Евро на отбор, който е получил първия гол в мача.

И Англия се промъкна напред към четвъртфиналите, макар и с цената на много нерви и мъка за феновете. Джуд Белингам изравни в 95-ата минута срещу Словакия, като се оказва, че това е най-късният гол за "трите лъва" на европейски финали преди да се стигне до продължения (94:34). За младата звезда на Реал (Мадрид) попадението бе №6 в добавеното време на второ полувреме през този сезон (четири са за Реал и още два за Англия), като и в шестте случая отборът му изравнява или повежда в резултата.

А сега е време за кратка двудневна почивка, след която осемте останали отбора продължават по пътя към мечтата - титлата на 14 юни в Берлин.

Източник: corner.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини