От х:

Днес в x:

Аптеки в Хасковско спират дейност за половин час в четвъртък в знак на протест

    Фармацевти от Хасковско се включват в националния протест, съобщи председателят на Управителния съвет на Регионалната фармацевтична колегия - Хасково Красимир Гечев.

    Причина за това са готвени промени в наредбата, свързана с лекарствата, които се плащат от Националната здравноосигурителна каса и по-конкретно обработката на безплатните рецепти. В знак на недоволство, аптеките, които имат договор с НЗОК, ще прекъснат работа за половин час в четвъртък, от 12:30 до 13:00 часа. Брожението е символично. То касае десетина аптеки в Хасково, две-три в Димитровград, в Харманли и една в Меричлери, които няма да работят само с рецепти по Здравна каса.

    „Ще се наложи пациентите да изчакат, но въпросът е да се чуе гласа на аптеките“, каза Гечев.

    С новите разпоредби отпада ограничението за отпускане на три лекарства с една рецепта. Фармацевтите не са против тази промяна, но са притеснени заради намаляването на приходите, които ще имат за обработка на рецептите. Досега те са получавали по близо 5 лева от НЗОК за всяка рецепта за безплатни лекарства за сърдечно-съдови заболявания. Парите обаче свършвали, заради което в бъдеще фармацевтите няма да получават средства и няма да имат право на надценка. Работещите в аптеките настояват да им бъде дадена възможност за надценки или да се върне стария вариант с таксите. В противен случай предвиждат, че много от веригите ще прекратят договорите с НЗОК.

    На практика фармацевтите ще трябва да влагат средства, които Здравната каса ще им възстановява след 45 дни.

    Гечев предполага, че промените ще създадат неудобство за пациентите като всяка новост.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ка
      Кауня
      29 -1
      19:14, 2 юли 2024
      Защо не спрете за винаги ?😂Малко ви е лапачката особено в областта на онкологията! Като не ви отърва-затворете! Но продавате продукти за производство на наркотични вещества!
      • Ан
        Анализатор
        5 -5
        19:38, 2 юли 2024
        Налбантова и тук ли мнение имаш?
      • Ка
        Кауня
        7 -3
        19:43, 2 юли 2024
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини