От х:

Днес в x:

Европейски джаз вокалист ще пее на концерт в Димитровград в програмата "Късче от лятото"

На 4 юли от 20.00ч. на Централната градска алея ще се състои концерт на Акустично джаз трио със солист Мария Арнаудова. Специален гост на събитието ще бъде един от известните европейски джаз вокалисти Даниел Николов.

Даниел Николов (1998) е един от новите европейски джаз вокалисти. Роден и израснал в България, той се запътва към Нидерландия, следвайки желанието си да научи повече за джазовите традиции и музикалната импровизация. На 7-годишна възраст печели първа награда на певчески конкурс и така попада във ДМФ “Звездопад” с ръководител Мариана Димитрова. Това поставя начало на развитието на неговия талант и през 8-те години като част от детската формация обикаля множество конкурси и фестивали и печели награди като солов и ансамблов изпълнител.

През 2012 г. постъпва в НУМСИ “Христина Морфова”, Стара Загора със специалност поп и джаз пеене. През 2014 участва за кратко в “Гласът на България”. Кратко след това става член на старозагорската фънк банда “Overground Brass Band”. През този период той продължава да участва в национални и международни конкурси и фестивали. Неговият вокален педагог Надя Тончева му разкрива някои от великите имена на джаза, чиято музика го завладява силно. Тогава също развива и афинитета си към акапелното пеене.

След завършването на образованието си в НУМСИ “Христина Морфова”, Даниел преподава за кратко в същото училище. През 2018 г. заминава за Гронинген, Нидерландия, където учи джаз в консерваторията Принс Клаус. През бакалавърския период успява да разшири музикалния си кръгозор благодарение на досега до много специалисти в сферата на джаза, музиканти от Ню Йорк, които преподават в консерваторията, както и колеги от различни европейски държави. JD Walter е един от гост преподавателите, джаз вокалист от Ню Йорк, който става негов музикален ментор и приятел.

През 2020 г. става част от българската акапелна група “Spectrum Vocal Band”. През 2021 г. издават “SINGERPRINTS” - етно проект, който представя български фолклорни теми в модерни аранжименти, повлияни от западната музика. Групата концертира из България и извън страната. След завършването на бакалавърска степен продължава обучението си в същата консерватория. През магистратурата си се фокусира над соло пърформанс с луупър и употреба на различни аудио ефекти. Прекарва един вдъхновяващ семестър в Ню Йорк и завършва през 2024 г.

Концертът е част от провеждащото се шестнадесето издание на културните дни в Димитровград през месец юли "Късче от лятото". Следващото вълнуващо събитие в програмата е концерт на световно известните Дейвид Дауър Трио и Елиът Фрост - Австралия и Англия, който ще се състои на 10 юли от 20.00ч. отново на Централната градска алея. На следващия ден "В приказния свят на джаза" ще гостува в детска градина "Приказка", където специални гости ще бъдат Дейвид Дауър Трио.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини