От х:

Днес в x:

Изграждат нови 4 противоградни площадки в Хасковска област

Минимум 4 нови противоградни площадки ще бъдат построени в Хасковска област, съобщи директорът на Регионалната дирекция „Борба с градушките“ Надежда Такиева. Те ще защитят единствения проблемен периметър в региона – община Минерални бани.

"Четирите нови площадки са част от от общо 24 нови съоръжения в цялата страна. Те ще бъдат монтирани в районите на Минерални бани и Сусам. Ако се окажат недостатъчни, от министерството са готови да отпуснат средства и за още нови площадки“, допълни тя.

В момента защитената площ в Хасковска област е около 2,2 млн. декара, от които над 1,1 млн. декара са земеделски земи. Четирите нови площадки ще увеличат защитената площ с около 265 000 декара.

През юли се очаква горещо време през целия месец, но тази и следващата нощ ще бъдат критични. Започва процес, който ще доведе до гръмотевични бури и възможни градоносни облаци, предвижда краткосрочната прогноза за времето в региона.

„Имаме готовност да противодействаме, в готовност сме, имаме достатъчно ракети по площадките и на склад“, увери Надежда Такиева.

Освен критичните 3 и 4 юли, засега не се очакват други дати с вероятни градушки през месец юли. От началото на годината в Хасковска област са били изстреляни 1516 ракети в общо 8 въздействия срещу градоносни облаци. В момента действащите ракетни площадки са общо 27 за цялата Хасковска област.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ва
    Васко
    8 0
    22:21, 2 юли 2024
    То вече реколтата е унищожена. След дъжд - качулка, след сватба - булка!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини