От х:

Днес в x:

Великобритания завива наляво: какво ще променят лейбъристите

След 14 години консервативно управление, на власт във Великобритания могат да се върнат лейбъристите. Добра перспектива за Острова ли е това? Можем ли да очакваме фундаментална икономическа промяна там?

Преди парламентарните избори във Великобритания предварителните социологически проучвания сочат, че Лейбъристката партия ще се върне в управлението на страната след 14 години в опозиция. Проучванията на общественото мнение показват и още нещо - едва 22% от потенциалните гласоподаватели смятат, че британската икономика е в добро състояние.

Дори поддръжниците на консервативната партия са съгласни. Това не говори добре за торите, които разполагаха с много години да прокарат своята визия за икономиката на Обединеното кралство. Сега партията се фокусира върху някои подобрения в данните от последните месеци. Премиерът Риши Сунак коментира, че „ситуацията се подобрява“.

Британската икономика излезе от рецесия през първата четвърт на 2024 г., като постигна ръст от 0,6%. Инфлацията в страната също е спаднала до 2% за пръв път от три години. Експертът от икономическия факултет на „Оксфорд“ Андрю Гудуин казва, че на фона на последните няколко години „икономиката на Великобритания действително се справя сравнително добре в момента“.

Притесненията на гласоподавателите

Гудуин обаче отбелязва, че икономиката не е голяма тема в кампанията. „Икономическите политики по принцип не са особено интересни на гласоподавателите и партиите като цяло се фокусират върху други теми“, казва той. „Проблемите с повишените цени и недостатъчното финансиране на обществените услуги обаче са два много сериозни фактора, които мотивират електората“.

Креон Бътлър от отдела по икономика и финанси в „Чатъм хаус“ вярва, че икономическият климат мотивира гласоподавателите, особено в условия на инфлация. Според него и финансирането на обществените услуги също е особено важно за тях. „Те виждат лошата икономическа политика, отразена в проблемите на Националната здравна служба и ред други - полицията, местните власти, дори пътищата“, казва той. По думите на експерта хората разбират това като липса на достатъчно пари, които държавата да отделя.

Основен въпрос за следващото правителство ще бъдат публичните инвестиции. Според неотдавнашно проучване на Института за фискални изследвания, базиран в Обединеното кралство, инвестициите в публичния сектор като процент от БВП ще намалеят от приблизително 2,4% от БВП през тази година до 1,8% до 2028 г. „Не мисля, че обществеността получава пълната информация от политическите партии за наистина трудния избор, който трябва да направим“, казва Бътлър.

Обществените услуги тревожат много от избирателите в Обединеното кралство Снимка: Dinendra Haria/AA/picture alliance

„Последиците от слабата икономика, особено от ръста на производителността, наистина не са разяснени на обществеността в степента, която е необходима, за да се мотивират трудните решения, които правителството ще трябва да вземе“, казва той. Гудуин е съгласен. „Фискалната политика след изборите подлежи на обсъждане, но и двете партии до голяма степен пренебрегват лошото наследство, с което ще трябва да се сблъскат, ако съставят следващото правителство“, каза той.

Какви са разликите в икономическите програми на двете партии

Макар че двете партии спорят по различни въпроси, включително как да увеличат производителността и растежа на БВП, много коментатори изтъкват, че икономическите им политики не се различават съществено.

След катастрофалния и рекордно кратък 49-дневен престой на Лиз Тръс на премиерския пост Лейбъристката партия се представя като по-стабилния вариант за управление на икономиката. Правителството на Тръс се срина поради изключително нестандартните си икономически политики. Това разруши самочувствието на консерваторите като партия, известна с икономическата си компетентност, но откакто Джереми Хънт пое ролята на министър на финансите, лейбъристите не се противопоставиха на много от икономическите му позиции.

Рейчъл Рийвс, която ще стане финансов министър, ако лейбъристите спечелят, заема до голяма степен сходни с тези на Хънт позиции по отношение на данъчното облагане и фискалните политики на правителството, които ще бъдат от решаващо значение, когато става въпрос за политиката на публичните разходи. Въпреки това Креон Бътлър смята, че перспективата за лейбъристко правителство след 14 години управление на консерваторите означава, че може да настъпи фундаментална икономическа промяна.

Какво е бъдещето на отношенията с ЕС?

„Важно е да не подценяваме факта, че цялостният подход ще бъде много различен, защото философията е различна“, казва експертът. Според него лейбъристите се различават съществено от консерваторите в три области на икономическата политика: ролята на публичния сектор, регулациите и отношението към Европейския съюз (ЕС).

Именно в отношенията с ЕС въздействието на едно лейбъристко правителство вероятно ще се усети най-силно. Въпреки че лидерът на лейбъристите Киър Стармър старателно избягва да повдига въпроса за Брекзит, откакто е лидер консерваторите се опитват да представят победата на лейбъристите като „лоша за Брекзит“. Бътлър казва, че лейбъристите имат по-малко „багаж“ от консерваторите по отношение на ЕС и че макар да не искат непременно да подновят преговорите, например за присъединяване към Митническия съюз, те ще се стремят да развият по-добри и продуктивни отношения между ЕС и Обединеното кралство.

Все пак той подчертава, че независимо от това кой ще спечели изборите, напускането на ЕС ще продължи да оказва огромно влияние в дългосрочен план. Различни проучвания показват, че днес БВП на Обединеното кралство е с 2 до 3% по-нисък, отколкото би бил, ако страната не беше напуснала Евросъюза. „От гледна точка на икономическата ни позиция в момента това е абсолютно фундаментално“, каза той.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини