От х:

Днес в x:

Поуката от 1968: Как Байдън все пак може да победи Тръмп

С една маневра, изпробвана по времето на Рузвелт, Джо Байдън все пак би могъл да победи Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ - независимо от катастрофалното лошото си представяне на телевизионния дебат.

„Истинско шоу на ужасите“ - така кореспондентът на ZDF във Вашингтон Елмар Тевесен нарича телевизионния дебат между двамата кандидати за президентския пост в САЩ Джо Байдън и Доналд Тръмп. Всички видяха как Байдън с измъчено, а на моменти и напълно безизразно изражение на лицето, напразно се мъчеше да раздвижи неуслужливата си памет. На този фон призивите да оттегли кандидатурата си или дори да подаде оставка като президент, изглеждат логични и разумни, посочва обществената германска медия.

Грешката от 1968 година

Но според Тевесен, който е експерт на медията по въпросите на САЩ и политиката за сигурност, едва ли би имало нещо по-глупаво от това демократите сега да повторят грешката от 1968 година. Тогава президентът Линдън Б. Джонсън загуби първичните избори на своята партия в Ню Хемпшир толкова явно, че един влиятелен тогава политик – сенаторът Робърт Кенеди се включи в надпреварата срещу своя съпартиец. Този ход обаче хвърли партията в хаос, а Джонсън трябваше да „свие платната“. След месеци на спорове вицепрезидентът Хюбърт Хъмфри се наложи като кандидат, но след това претърпя съкрушително поражение на изборите от републиканеца Ричард Никсън.

За да не допуснат отново да се случи нещо подобно, демократите би трябвало да си отворят очите за най-важното послание от вечерта на дебата: че действащият президент може и да се е представил катастрофално, но неговият опонент не може да предложи абсолютно никаква политическа концепция, нито един положителен аргумент, а само лъжи, инсинуации и заплахи за отмъщение, примесени с откровени глупости.

По-обещаващ вариант

При тази безкрайна празнота в предизборната програма на Доналд Тръмп е очевидно, че и друг кандидат на Демократическата партия би могъл да победи републиканеца – вероятно дори още по-лесно от застаряващия действащ президент, който досега се възприемаше като единствената възможна опция. Но Барак Обама, Нанси Пелоси, Чък Шумър и други водещи демократи, на които Байдън има доверие, сега трябва да го убедят, че съществува и втори, много по-обещаващ вариант: Тръмп да бъде победен с помощта на Байдън, но без самият Байдън да е кандидат за президентския пост. Президентът трябва да продължи да води кампанията си до Конгреса на демократите в Чикаго в средата на август, на който официално ще бъде издигнат кандидатът им за изборите.

Телевизионният дебат между Байдън и Тръмп в Атланта Снимка: Brian Snyder/REUTERS

Дотогава проучванията ще покажат дали той ще може да се възстанови от провала си телевизионния дебат. Дотогава социолозите на партията ще знаят и от поверителни проучвания кой друг, освен Байдън, би имал добри шансове да победи Тръмп. Като възможни кандидати да се справят с тази задача кореспондентът на ZDF споменава трима губернатори: на Мичиган Гретчен Уитмър, на Пенсилвания Джош Шапиро и на Мериленд Уес Мур.

Байдън да призове за избор на нова двойка кандидати

Журналистът на ZDF припомня един епизод от лятото на 1944 година. На Конгреса на демократите кандидатът за президент Франклин Рузвелт заявява ясно, че вероятно няма да доживее, за да изкара още един мандат. Затова той предлага на делегатите да намерят нов кандидат за вицепрезидент, който да е в състояние да поеме президентския пост по всяко време. След четири дни на спорове и хаос демократите номинират Хари Труман, който след смъртта на Рузвелт - само няколко месеца след встъпването му в длъжност - го заменя на президентския пост.

Байдън ще трябва да направи още една крачка: сам да поиска неговата кандидатура да бъде оттеглена и след това да призове делегатите да издигнат нова кандидатпрезидентска двойка. Това може отново да предизвика драма, но и тя ще продължи само няколко дни, а накрая партията ще бъде принудена да се обедини. Така, освен всичко останало, ще бъде избегната и дилемата с Камала Харис, тъй като сегашната вицепрезидентка не може автоматично да стане новият номер едно, разяснява германската медия.

Твърде лява, за да победи Тръмп

Ако Байдън се оттегли от президентския пост преди партийния конгрес, Харис не може да бъде пренебрегната и ще трябва да поеме президентските функции. Всички социологически проучвания обаче сочат, че Доналд Тръмп категорично би спечелил изборите, ако Харис е кандидатката на демократите, тъй като тя е прекалено лява, за да се пребори с Тръмп.

Една нова двойка с по-млади кандидати, примерно бялата сенаторка Гретчен Уитмър и чернокожият Уес Мур, биха имали по-добри шансове срещу 78-годишния кандидат на републиканците, когото две трети от избирателите също смятат за твърде стар. С ход, като този на Рузвелт, би могло да се осигури приемственост за най-успешната икономическа и социална политика от времето на Линдън Джонсън насам, коментира Елмар Тевесен. Така Байдън ще може на 20 януари 2025 г. да предаде шафетата на по-младото поколение, а той се оттегли в заслужена пенсия, след като е успял да спаси Америка от Доналд Тръмп. Само трябва да го поиска, отбелязва ZDF в заключение.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини