От х:

Днес в x:

Върховният съд на САЩ защити Тръмп: Бившите президенти имат имунитет

Върховният съд на САЩ за първи път в понеделник обяви, че бившите американски президенти имат имунитет срещу съдебно преследване за определени действия, извършени по време на управлението им. По този начин отмени съдебно решение, отхвърлящо опита на Доналд Тръмп да се предпази от наказателни обвинения, свързани с усилията му да отмени изборната си загуба през 2020 г.

Съдът постанови при вот 6 срещу 3 гласа (консервативните магистрати, трима от които назначени на позицията си лично от Тръмп, до един подкрепиха бившия държавен глава), че бившите президенти се ползват с имунитет за действия, които предприемат в рамките на своите конституционни правомощия, но не и за постъпките си в качеството си на граждани. 

Решението бе взето, след като Тръмп обжалва решение на по-ниска инстанция, отхвърлящо искането му за имунитет. Трябва да се спомене, че Върховният съд разтълкува темата "абсолютен имунитет" в последния ден от своя срок - с идеята възможно най-дълго да отложи делото срещу републиканеца за активните му опити да узурпира властта, след като загуби изборите през 2020 г. Най-висшата съдебна инстанция не бе длъжна да разглежда казуса за имунитета на президента (с който се зае на 12 февруари) и ако бе решила да не го направи, процесът срещу Тръмп щеше да започне още на 4 март. За сравнение - решението на Върховният съд на Колорадо да дисквалифицира републиканеца от изборите в щата бе отменено от най-върховния федерален съд след само 2 седмици разглеждане на казуса.

С решението си Върховният съд на САЩ печели още време за Тръмп, защото сега съдилищата на по-долна инстанция ще трябва да определят къде е границата между "официално" действие, извършено в качеството на президент (което се ползва с имунитет), и като частен гражданин (което не се ползва с имунитет). Екипът на президента, разбира се, ще разполага с възможност да обжалва всяко неблагоприятно решение. Затова републиканецът почти сигурно няма да бъде осъден по обвиненията на Джак Смит преди изборите на 5 ноември, които десният популист е в отлична позиция да спечели.

Тръмп реагира веднага след научаването на новината за решението с публикация на профила си в Truth Social.

"ГОЛЯМА ПОБЕДА ЗА НАШАТА КОНСТИТУЦИЯ И ДЕМОКРАЦИЯ. ГОРДЕЯ СЕ, ЧЕ СЪМ АМЕРИКАНЕЦ!"

На другия полюс бе един от трите либерални магистрати във Върховния съд - Мария Сотомайер. В особено мнение тя осъди решението на консервативните си колеги.

"Нека президентът нарушава закона, нека използва службата си за лична изгода, нека насочи официалната си власт към зли цели. Защото, ако знаеше, че един ден може да понесе отговорност за нарушаване на закона, той можеше да не е толкова смел и безстрашен, колкото бихме искали да бъде. Това е посланието на мнозинството днес. Дори ако тези кошмарни сценарии никога не се случат, а аз се моля никога да не се случат, щетите са нанесени. Отношенията между президента и народа, на който служи, се промениха безвъзвратно. При всяко използване на официална власт президентът сега е крал над закона".

Източник: ClubZ.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини