От х:

Днес в x:

Зеленски: САЩ открито казват, че Украйна скоро няма да влезе в НАТО

Съединените щати не са готови да поканят Украйна да се присъедини към НАТО днес, заяви президентът на страната Володимир Зеленски.

„САЩ говорят за това открито. Президентът (Джо) Байдън говори за това. А (Доналд) Тръмп казва, че ако не беше НАТО, войната можеше и да не започне“, каза Зеленски.

Според него в момента шансовете за присъединяване на Киев към северноатлантическия  пак са нищожни.

„Чуваме и двете мнения на двете страни. А това подсказва, че днес никой не вижда Украйна в НАТО. За съжаление“, допълни той, цитиран от „Киев индипендънт“ и БГНЕС.

Украйна изрази надежда, че срещата на върха на НАТО през юли във Вашингтон ще донесе по-категоричен сигнал за бъдещото членство на Украйна в алианса. Американски официални лица обаче дадоха да се разбере, че е малко вероятно страната да получи покана.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви по-рано, че Украйна трябва да спечели войната с Русия, преди да стане член на НАТО.

„Това е така наречената политика „една стъпка напред, две стъпки назад“. Не мисля, че това е политиката на световните лидери“, посочи Зеленски.

И добави:

„Ако Америка се страхува да не раздразни Путин и затова не сме поканени, то ние молим Съединените щати да ни дадат колкото се може повече, което може да ни защити (от руската агресия."

Зеленски подчерта, че Украйна отчаяно се нуждае от системи за противовъздушна отбрана Patriot и изтребители F-16, за да се защити от Русия.

На срещата на върха на Групата на седемте (Г7) в Италия Киев и Вашингтон подписаха 10-годишно двустранно споразумение в областта на сигурността, за което се твърди, че е „мост към евентуалното членство на Украйна в НАТО“.

За разлика от НАТО, споразумението за сигурност между САЩ и Украйна не изисква американски военен отговор, ако Украйна бъде нападната, но очертава дългосрочна отбранителна и друга помощ за Киев.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини