От х:

Днес в x:

ТЕЛК изуми пациентите с много по-кратки срокове

Случайното разпределение ускори много процедурите в системата, но все още има хаос

Затрупаната от заявления система на ТЕЛК и НЕЛК заработи така бързо след въведените в нея промени от 21 юни, че новите срокове свариха част от пациентите неподготвени. Бързината е толкова неприсъща за комисиите, че форумите за взаимопомощ тези дни са пълни с невярващи хора, които питат да няма някаква грешка. Новостите обаче не влязоха в сила по мед и масло, напротив - все още се вижда хаос, празни досиета, разместени срокове, хора в неведение и с изпуснати дати.

От 21 юни влязоха в сила няколко ключови промени в организацията на медицинската експертиза (в пълнота може да ги видите в края на текста). Териториалните експертни лекарски комисии са много повече, макар да не е съвсем ясно дали всички те вече работят - при 80 преди, вече имаме 146 комисии. Между тях делата на пациентите вече се разпределят на случаен принцип чрез електронна система, като още в първия ден така бяха разпределени над 14 700 преписки из цялата страна. Освен това вече съвсем императивно бе записано, че комисиите разглеждат случаите само по документи.

В последните дни хората получават много по-близки дати за разглеждане от обичайното, става ясно от преглед на конкретни случаи от последните седмици, споделени в социалните мрежи. Човек, подал на 24 юни например, е разпределен за гледане на 4 юли при решение, което изтича чак на 1 октомври. Друго заявление, подадено на 12 юни при изтичащо решение също на 1 октомври, е с дата за разглеждане 3 юли. В същото време пациент, подал на 22 април, е получил писмо за комисия на 1 ноември. Трети, подал на 7 юни, е насрочен за комисия на 2 октомври, въпреки че старото решение е до 1 септември. Има и подали през май, които още чакат да им кажат дата. Някои пък са получили директно писмо с указания какви документи да представят, без дата, като заявлението се приема в регионалната картотека и човек само трябва да изчака решението. Само допреди месец-два бе нормално човек да чака по няколко месеца до над година.

С промените в последните дни се появиха три основни проблема. Има много променени срокове заради случайното разпределение на делата в комисии от цялата страна, като не са единици хората, които не са разбрали, че са изтеглени за по-ранна дата. Има даже такива, които са изпуснали срока. Жена например е чакала 5 месеца повикване, за да установи, че със стартирането на новата система, датата й е насрочена и вече изпусната. Преминали през процедурите съветват човек да провери превантивно в регионалната си картотека. Най-добре работят е-системите, така че с електронен подпис човек може да види разпределението си в здравното си досие, електронната система за сигурно е-връчване или по имейл. Ако сте предоставили имейл на службите, следете редовно папката за спам, защото съобщенията за ТЕЛК често отиват право там.

Някои хора са получили толкова скорошна дата за явяване, че едва са успели да съберат документацията. Може например да се окаже, че имат само броени дни да приготвят всичко. Бързото решение обаче понякога е впечатляващо. Един случай от Пловдив например - подадени документи за освидетелстване на 28 март, на 8 април е определена дата за 22 април. „Един куп изследвания за 14 дни, видяхме се в чудо. На 24 април ни изпратиха решението по пощата. Невероятно бързи бяха. Направо не повярвахме“, пише съпругата на пациента.

Третият проблем е, че при изтеглянето на разглеждането по-рано хората започват да се притесняват, че губят права. Проблемът идва от това, че новото решение идва почти три месеца преди да изтече старото. Това е от полза за пациента при увеличение на процентите, но в негова неизгода, когато преосвидетелстването води до намаляване на процентите. Има и пациенти, които се тревожат, че може да бъдат прегледани задочно и преосвидетелствани, без дори да разберат.

Наред с това от някои комисии идват оплаквания, че цари хаос с новите правила. В една от столичните комисии например са получили празни досиета. Репортаж на Нова тв от Хасково пък показа опашки от хора в жегата. Има лекари, които заплашват да напуснат заради огромното натоварване. БНР разказа за комисията в Лом, от която в социалните мрежи има добри отзиви. Там графикът на д-р Цветан Дамянов е абсурден - на 20 минути трябва да решава по един казус. „Има досиета по 80-100 листа. Аз за 15 минути не мога да прочета понякога една епикриза, а камо ли да дадем експертна оценка“, казва медикът. В други случаи системата не го допуска да впише вече прегледаните пациенти, като дава часове за свободни дати, които са чак към края на септември-октомври.

Друг проблем на системата е, че разпределя хора с различен профил в един ден - например деца и възрастни с много различни по характер заболявания. А лекарите-специалисти, които дават становища, не са на място всеки ден.


Припомняме какви промени в организацията на медицинската експертиза влязоха в сила от 21 юни:

1. Отпада заверката „Влязло в сила“ на експертните решения на място в регионалните картотеки. Експертните решения ще влизат в сила след изтичане на 14-дневния срок на обжалване от датата на връчване на лицето, което се отразява в Информационната база данни за контрол на медицинската експертиза.

2. Лицата, които имат издадени експертни решения на ТЕЛК след 20.05.2024 г. и ще подават заявление за отпускане на пенсионни и социални добавки, трябва да се обръщат директно към местните и териториални органи на НОИ, Агенцията за социално подпомагане, НАП, общини и др.

3. ТЕЛК ще освидетелстват и преосвидетелстват лицата въз основа на представената медицинската документация, въведена в Информационната база данни за контрол на медицинската експертиза и информацията в електроните здравни записи на лицата в Националната здравно-информационна система, без да се извършва клиничен преглед на място в ТЕЛК.

4. Заявленията се разпределят на случаен принцип между комисиите с помощта на електронна система. Така подадено в София заявление може да се решава от комисия във Враца.

5. Готовите експертни решения ще се връчват на лицата или на упълномощени от тях лица, срещу подпис, с писмо с известие за доставяне или по електронен път в случаите, в които лицето е заявило електронен адрес, или чрез системата за сигурно електронно връчване.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини