От х:

Днес в x:

Роденият в Смолян Видински митрополит Даниил е новият български патриарх

Видинският митрополит Даниил беше избран за български патриарх. До избора се стигна след балотаж, тъй като тримата номинирани митрополити не получиха 2/3 от гласовете на първия тур. На събора на Българската православна църква за избор на патриарх участваха 140 делегати - представители на църкви, манастири и миряни. Тримата номинирани от Светия синод бяха митрополитите Григорий Врачански, Даниил Видински и Гавриил Ловчански. Изборът започна със Света литургия и след това гласуване. С 64 гласа за втория тур се класира врачанският митрополит Григорий. Заедно с него за патриарх на Българската православна църква на втори тур участва и видинският митрополит Даниил с 51 гласа. 19 бяхя гласовете за Гавриил Ловчански и той отпада на първия тур. 4 бяха недействителните бюлетини. На втория тур Видинският митрополит Даниил спечели 69 от гласовете срещу 66 за Григорий Врачански. Така официално Даниил беше обявен за новия български патриарх.
Видинският митрополит Даниил, със светското име Атанас Николов, е роден през 1972 г. в Смолян. Завършва основно и средно образование в родния си град. През 1996 г. започва да учи английска филология в Софийския университет, но на следващата година се прехвърля в Богословския факултет на университета. През 1997 г. става послушник в Хаджидимовския манастир под духовното ръководство на тогавашния неврокопски митрополит Натанаил. През август 1999 г. е подстриган от него в монашество
 и ръкоположен за йеродякон. През 2002 г. завършва Богословския факултет на Софийския университет. През 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир, през 2006 г. е въведен в архимандритско достойнство. През 2008 г. по решение на Св. синод е ръкоположен за епископ с титлата Драговитийски и е назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до юни 2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий. На 4 февруари 2018 г. е избран от Св. синод за видински митрополит. В епархията си развива успешна социална дейност.
След избора се състоя официална интронизация на четвъртия български патриарх - роденият в Смолян патриарх Даниил.


 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини