От х:

Днес в x:

Хората чакат цяла седмица на опашка пред ТЕЛК-а в Хасково

Изображение 1 от 5

    Венета Делимихалева е изминала близо 200 км, за да достигне до Регионалната картотека на медицинската експертиза в Хасково. Жената вървяла пеша, качила се на лек автомобил, а след това и на автобус, за да подаде документи.

    „Аз пътувам от 4:30 и съм извървяла 5 км пеша. Пристигам тука и не може въобще да се доредиш. Стана ми лошо, просто припаднах, в тоалетната 2 пъти повръщах. Тука няма никакъв ред, няма нищо – един списък да сложат или номерца“ , обяснява разтревожената жена.

    На опашката пред Регионалната картотека на медицинската експертиза през седмицата е имало хора, които са чакали с дни. Те недоумяват, как е възможно държавата да допуска подобно нещо.

    „Такива ампутирани хора, такива без органи хора – не е нужно да чакаме тука. Къде сме гладни, къде взимаме лекарства.“, каза Гина Серафимова.

    „Това не е редно! Вижте колко време чакат и не могат да се явят в службата! Болни хора, болни хора, сакати хора!“, добави Ангел Ангелов.

    Комисиите работят с пациентите до обяд, а след това служителите дигитализират документите на хората. Това е необходимо, защото от 21 юни влязоха в сила промените в Правилника и организацията на органите на медицинска експертиза. С тях започна и разпределнието на заявленията на ТЕЛК-ове на случаен принцип, обяснява директорът на Регионалната здравна инспекция в Хасково Станимира Тананова.

    „Идеята е цялата тази документанция да се сканира, да се оформи в досие да е прекачена в документите и със заявлението да стигне до съответни ТЕЛК, било във Варна, било в Русе.“

    Месечно се обработват от 800 до 1000 заявления. За около 70% е необходима процедурата по сканиране. Това се прави от едва 2-ма служители, казва още Тананова.

    „За съжаление една от служителките си подаде документи, поради голямото натоварване , което наистина е така. Тя е пенсионерка и си подаде документите за напускане. Ще назначим и друг човек, имаме и изпратен допълнителен човек. „

    Здравните власти посочват, че с въвеждането на реформата хората ще чакат по-малко за освидетелстване. Пациентите се разпределят към ТЕЛК-овете в цялата страна и няма нужда да ходят на място.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Пи
      Пича с Москвича
      3 -2
      12:39, 30 юни 2024
      Да чакат брикетите
    • 2
      Ал
      Алелуя
      2 -2
      23:45, 30 юни 2024
      То едно време една Сачева така с реформи оряза Телковете на половин България.За да може да има за кафявите избиратели ама простопитека пак си я избра
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини