От х:

Днес в x:

"Не можех да използвам гласа си": Филм показва Селин Дион в моменти, когато е най-уязвима

Документалният филм "I Am: Celine Dion" на режисьора Ирен Тейлър, който вече е наличен в стрийминг платформата Prime Video, представя борбата на певицата със Синдрома на скования човек. През декември 2022 г., след като отмени няколко концерта, тя обяви, че е била диагностицирана с рядкото автоимунно неврологично заболяване, което предизвиква болезнени спазми и мускулна скованост.

Оттогава преустанови напълно изявите си. "Не можех повече да лъжа - казва Селин Дион във филма. - Стигнах до момент, в който не можех да ходя, изгубих баланс, имаше много болка и не можех да използвам гласа си." Тя е имала симптоми на болестта в продължение на почти две десетилетия и въпреки че в някои моменти е успявала да ги прикрива, в крайна сметка се е наложило да слезе от сцената.

През повечето време във филма зрителите могат да видят една жена на 56 години, която осъзнава, че може никога повече да не пее както преди. Пред камерата тя разказва как усеща скованост в гърдите си и това буквално спира възможността да го прави. "Преди синдрома, винаги ме водеше гласът ми, той беше моят диригент", допълва тя.

Тези кадри на откровение са комбинирани с фрагменти от нейни концерти, припомнящи кариерата ѝ на суперзвезда. Архивни кадри показват и моменти със съпруга ѝ Рене Анжелил, когото загуби през 2016 г. и когото нарича "любовта на живота ми".

Филмът показва и архивни кадри от живота на Селин Дион

Без грим, с посивели коси и отвъд блясъка на голямата сцена, певицата отваря вратите на дома си в Невада, където рядко допуска външни хора. Камерата я следва, докато храни кучето си Беър, докато приготвя кафето си, докато храни морско свинче със спринцовка, докато приема лекарствата си заедно с много малки издайнически признаци на нейното заболяване. Защото, както казва във филма Селин Дион, "то не се вижда, не е нещо видимо".

Според "Тайм" повечето документални филми за музикални звезди често приличат на аудио-визуални прессъобщения за тях, докато "I Am: Celine Dion" е всичко друго, но не и това. "Трагичните моменти в него са сравнително редки - тъгата, която се прокрадва, по-скоро води до осъзнаването както за нея, така и за нас, че Селин Дион, която мнозина познават и обичат, може никога повече не бъди същият изпълнител", пише "Тайм".

Източник: в. Дневник

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини